szakacsreceptek.hu

Indiai receptek

 
Ájurvédikus Kichadi leves

Már nagyon sokszor esett arról szó, hogy az Ájurvéda szerint az lenne az ideális, ha ébredés után 1 órával ennénk először, majd 3 óránként Naplementéig. Ez nagyjából kihozza a napi 5-szöri étkezést. A Kichadi leves alapjai a fűszerek, baszmati rizs, Mungo bab ( vagy lencse) és a zöldségek.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

45 min.

Nehézség

nagy

Tisztított vaj Új recept

Tisztított vaj

Ghee (Ghí) - alapvetően Indiából származik, és tisztított vajat jelent. Az indiaiaktól függetlenül azonban a magyarok is készítettek hasonló vajat, amelyet jászvajnak neveztek.A tisztított vaj egy tradicionális indiai élelmiszer, amelyet vízibivaly vagy tehén tejéből készítenek. Készítése azért volt fontos, mivel a melegben a sima vaj hamar megromlott, a ghíre azonban ez nem igaz.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

10 min.

Nehézség

alacsony

Pikáns lencse-borsó dál´

A dahl - vagy dal, illetve daal - az indiai konyhából ismert fogás. Változatos, egészséges és tartalmas egytálétel vagy épp körettel kínált főfogás, amit odahaza sem nehéz elkészíteni! Mindenféle hüvelyesből - lencse-, borsó- és babféléből - készített, fűszerekkel gazdagított fogást értenek alatta.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

1 h. 45 min.

Nehézség

közepes

Paradicsomos krumplis- répás szabdzsi

Egy recept a közkedvelt Indiai szabdszira (sabi), zöldséggel, krumplival, répával, indiai fűszerekkel, hagymás- paradicsomos alapon. Tálalhatjuk rizzsel főételként.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

35 min.

Nehézség

közepes

Nektarin chutney Új recept

Nektarin chutney

Pikáns nektarin chutney amelyet főleg kis mennyiségben a vegetáriánus ételekhez tálalnak. Nagyom finom például a zöldséges kari mellé.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

15 min.

Nehézség

közepes

Csicseriborsó krumplival

Aloo chole -egy indiai egytálétel csicseriborsóból és krumpliból. Főételként tálalják, esetleg finom zöldséges fasírttal ( kofta) vagy gyümölcs salátákkal.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

30 min.

Nehézség

közepes

Spenótos vörös lencse

Spenótos Dal (indiai lencsetál) (Palak Dal, Dal Palak), egy finom indiai szósz apró lencséből és friss spenótból. Egy kiváló és laktató étel. Ha nem is imádjuk az indiai konyhát ez a recept biztosan elnyeri tetszésüket, elég ha megkóstolják.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

30 min.

Nehézség

közepes

Basmati rizs- recept

A basmati rizs az egyik legfinomabb rizsfajta, amikor rizsköretről van szó. Közepes a glikémiás indexe, így kevésbé emeli a vércukorszintet Fontos B-vitaminokat tartalmaz. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

50 min.

Nehézség

alacsony

Kókusztejes vöröslencse dahl

A dahl egy indiai étel, mely hagyományosan lehet főfogás, vagy köret. Ahogy nálunk a gulyásleves, vagy a lecsó, ahány ház, annyi szokás, annyi féle recept. Tekintve, hogy minden esetben hüvelyesekből készül (csicseriborsó, lencse, sárgaborsó…), remek fehérjeforrást és gazdag rostokban. Emellett mind a clean, mind a vegán és laktózmentes étkezésbe is tökéletesen illeszkedik.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

35 min.

Nehézség

alacsony

Céklás kofta golylócskák

Cékla fasírt puha kofta golyók, egészséges és finom. Annak ellenére hogy olajban sütjük nem zsírosak. Indiai étel különlegesség.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

60 min.

Nehézség

közepes

Káposztás golyócskák

Vegán káposzta fasírozott, nem csak Indiában közkedvelt étel. Rizzsel,burgonyával, mártásokkal vagy salátákkal is tálalhatjuk.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

30 min.

Nehézség

közepes

Joghurtos céklasaláta mandulával

Ez a saláta vitamindús, nagyon egyszerű és rendkívül finom, (Beetroot raita, Chukander) pikáns indiai eledel. Lágy édes-savanyú ízű, magában is fogyaszhatjuk mint egy diétás vacsorát.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

1 h. 15 min.

Nehézség

alacsony

Csapáti indiai lepénykenyér

Az egyik legegyszerűbb indiai lepénykenyér a Csapáti ( Chapati ). Az eredeti csapátiban, ami kicsit ropogósabb, csak víz, liszt és olaj van.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

60 min.

Nehézség

közepes

Ananász szósz joghurttal

Ananászos raita (Ananas raita, Pineapple Dahi Rait) egy népszerű indiai dip, amely úgy, mint az összes joghurt alapú étel, segíti a nagyon fűszeres ételek fogyasztását. A raitát (nem csak az ananászosat), szinte minden hagyományos indiai menühöz tálalják.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

8 min.

Nehézség

alacsony

Rántott karfiol csicseriborsó lisztből készült bundában

A karfiolos pakora (Gobi pakora) az egyik kedvelt Indiai étel. Vacsorára tálalják egy finom csésze teával, de akár ebédre is tálalhatjuk.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

40 min.

Nehézség

közepes

Pikáns alma chutney kókusszal.

A csatni dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség. Íze széles skálán mozoghat, lehet édes vagy savanyú, csípős, általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

30 min.

Nehézség

közepes

Indiai csirke vajon

Indiai csirke vajon (Murgh Makhani) egy enyhén pikáns keletindiai étel amely közkedvelt az egész világon.Az ízletes húst finom mártásban tálalhatjuk rizzsel vagy indiai kenyér lepénnyel.

Főzőcske

Michal

Az elkészítés ideje

1 h. 30 min.

Nehézség

közepes

Paradicsomsaláta joghurttal

Tamatar Raita egy ízletes saláta amely kiváló minden vegetárius sós ételhez. Elkészítése gyors és egyszerű

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

10 min.

Nehézség

alacsony

Csicseriborsólisztből készült golyócskák mandulával.

Besan ladoo (laduu) egy közkedvelt indiai desszert csicseriborsólisztből, ghí (tisztítot vaj) és cukorból készült.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

60 min.

Nehézség

közepes

Joghurtos saláta répából és káposztából.

Köretnek kiváló enyhén keserű saláta. Az indiai konyha alapján készült.

Főzőcske

Dada

Az elkészítés ideje

Nehézség

alacsony

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés