Tisztított vaj
Ghee (Ghí) - alapvetően Indiából származik, és tisztított vajat jelent. Az indiaiaktól függetlenül azonban a magyarok is készítettek hasonló vajat, amelyet jászvajnak neveztek.A tisztított vaj egy tradicionális indiai élelmiszer, amelyet vízibivaly vagy tehén tejéből készítenek. Készítése azért volt fontos, mivel a melegben a sima vaj hamar megromlott, a ghíre azonban ez nem igaz.
recept,recept fotó,vaj,Kenhető ételek és krémek,Indiai receptek,Gluténmentes
Kenhető ételek és krémek
Indiai receptek
Recept
2.
Lassacskán felmelegítjük és lassan felforraljuk.
3.
A vaj felforralása után a nedvesség nagy része távozik, a tejcukor és tejfehérje kiválik belőle, a benne lévő fehérje lesüllyed, a vaj tetején pedig hab jelenik meg. Ezt eltávolítva egy majdnem 100 százalékos tisztaságú zsiradékot kapunk. A vajat lezárt edényben és hűvös helyen tároljuk. 1 kg vajból 30 perces főzéssel kb 800gr tiszta Ghí (Ghee) kapunk.
Jó étvágyat!