szakacsreceptek.hu

Tisztított vaj

    

Ghee (Ghí) - alapvetően Indiából származik, és tisztított vajat jelent. Az indiaiaktól függetlenül azonban a magyarok is készítettek hasonló vajat, amelyet jászvajnak neveztek.A tisztított vaj egy tradicionális indiai élelmiszer, amelyet vízibivaly vagy tehén tejéből készítenek. Készítése azért volt fontos, mivel a melegben a sima vaj hamar megromlott, a ghíre azonban ez nem igaz.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

10 min.

Nehézség

alacsony

 

 

 
 
vaj250gramm

1. 

vaj 250 gramm

A vajat egy lábasba tesszük.

2. 

Lassacskán felmelegítjük és lassan felforraljuk.

3. 

A vaj felforralása után a nedvesség nagy része távozik, a tejcukor és tejfehérje kiválik belőle, a benne lévő fehérje lesüllyed, a vaj tetején pedig hab jelenik meg. Ezt eltávolítva egy majdnem 100 százalékos tisztaságú zsiradékot kapunk. A vajat lezárt edényben és hűvös helyen tároljuk. 1 kg vajból 30 perces főzéssel kb 800gr tiszta Ghí (Ghee) kapunk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés