szakacsreceptek.hu

Diós és mákos kiflik

     

Pici finom kiflicskék, ahogy nagymamáink is sütötték.

Főzőcske

Adag

34

Az elkészítés ideje

Nehézség

wysoka

 

kategóriak:    

 

 
 
Dió, darált200gramm
Finomliszt200gramm
Friss élesztő30gramm
Kristálycukor1teáskanál
Kristálycukor160gramm
Porcukor50gramm
Rétesliszt1teáskanál
Rétesliszt250gramm
Tojássárgája4darab
Vaj135gramm
Víz1evőkanál
Zsírszegény tej 1,5%220milliliter
Őrölt mák200gramm

1. Tészta készítése

vaj 135 g

A vajat felmelegítve felolvasztjuk.

Tészta készítése

2. 

friss élesztő 30 g  zsírszegény tej 1,5% 120 ml  kristálycukor 1 TK  rétesliszt 1 TK

Langyos tejbe kis cukrot, lisztet és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.

3. 

finomliszt 200 g  rétesliszt 250 g  porcukor 50 g    tojássárgája 2 db

Egy tálba beleöntjük mind a két lisztet, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a vajat és a kovászt.

4. 

Jól kidolgozzuk, kemény nem ragadós tésztát készítünk.

5. 

A tésztát letakarjuk, meleg helyen egy órát kelni hagyjuk.

6. 

A tésztából kisebb golyókat formálunk, mindegyiket lemérjük. Minden golyó 25g legyen.

7. 

A golyókat letakarjuk, majd 20-25 percig kelni hagyjuk.

8. Mákos töltelék

zsírszegény tej 1,5% 50 ml  kristálycukor 80 g  őrölt mák 200 g

Tejben cukrot főzünk, hozzáadjuk a mákot, megkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és betakarjuk.

Mákos töltelék

9. Diós töltelék

zsírszegény tej 1,5% 50 ml  kristálycukor 80 g  dió, darált 200 g

Tejben cukrot főzünk, hozzáadjuk a diót, megkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és betakarjuk.

Diós töltelék

10. A kiflik formálása és töltése

A golyók felét kinyújtjuk vékony ovális formára (kb 12x6cm).

A kiflik formálása és töltése

11. 

A mákos tölteléket egyenletesen ráhelyezzük az elkészített ovális tésztára. A töltelékből henger formákat készítünk.

12. 

A tészta széleit könnyedén a töltelékre hajtjuk.

13. 

A hosszanti széleit is ráhajtjuk (nem szabad, hogy túlságosan takarják egymást, csak éppen hogy összeérjenek)...

14. 

Majd a tésztát megfordítjuk...

15. 

...és a kezünk segítségével óvatosan kiformázzuk, hogy a henger kb 13-14cm hosszú legyen.

16. 

A tésztát patkóformára hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

17. 

tojássárgája 2 db  víz 1 EK

A tojássárgáját vízzel keverjük, és megkenjük a kifliket. Hűvös helyen száradni hagyjuk.

18. 

Majd a golyócskák másik felével is megismételjük a folyamatot, csak diós tölteléket töltünk. Ezeket a kifliket félhold formára formázzuk.

19. 

A megszáradt kifliket még 15 percig kelni hagyjuk.

20. 

200°C-on 15-18 percig sütjük.

21. 

A megsült kifliket hűlni hagyjuk. Zárt edényben hűvös helyen tároljuk. Legfinomabban másnapra.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés