Diós és mákos kiflik

Pici finom kiflicskék, ahogy nagymamáink is sütötték.
recept,recept fotó,őrölt mák,dió, darált,Kalácsok,Karácsony
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
dió, darált | 200 1348 | gramm kcal | |
finomliszt | 200 694 | gramm kcal | |
friss élesztő | 30 31 | gramm kcal | |
kristálycukor | 1 21 | teáskanál kcal | |
kristálycukor | 160 644 | gramm kcal | |
porcukor | 50 194 | gramm kcal | |
rétesliszt | 1 18 | teáskanál kcal | |
rétesliszt | 250 890 | gramm kcal | |
só | 0 ?? | kcal | |
tojássárgája | 4 228 | darab kcal | |
vaj | 135 991 | gramm kcal | |
víz | 1 0 | evőkanál kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 220 106 | milliliter kcal | |
őrölt mák | 200 1082 | gramm kcal |
Recept

2.
friss élesztő 30 gramm • zsírszegény tej 1,5% 120 milliliter • kristálycukor 1 teáskanál • rétesliszt 1 teáskanál
Langyos tejbe kis cukrot, lisztet és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.

3.
finomliszt 200 gramm • rétesliszt 250 gramm • porcukor 50 gramm • só • tojássárgája 2 darab
Egy tálba beleöntjük mind a két lisztet, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a vajat és a kovászt.

4.
Jól kidolgozzuk, kemény nem ragadós tésztát készítünk.

5.
A tésztát letakarjuk, meleg helyen egy órát kelni hagyjuk.

6.
A tésztából kisebb golyókat formálunk, mindegyiket lemérjük. Minden golyó 25g legyen.

7.
A golyókat letakarjuk, majd 20-25 percig kelni hagyjuk.

8. Mákos töltelék
zsírszegény tej 1,5% 50 milliliter • kristálycukor 80 gramm • őrölt mák 200 gramm
Tejben cukrot főzünk, hozzáadjuk a mákot, megkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és betakarjuk.

9. Diós töltelék
zsírszegény tej 1,5% 50 milliliter • kristálycukor 80 gramm • dió, darált 200 gramm
Tejben cukrot főzünk, hozzáadjuk a diót, megkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és betakarjuk.

10. A kiflik formálása és töltése
A golyók felét kinyújtjuk vékony ovális formára (kb 12x6cm).

11.
A mákos tölteléket egyenletesen ráhelyezzük az elkészített ovális tésztára. A töltelékből henger formákat készítünk.

12.
A tészta széleit könnyedén a töltelékre hajtjuk.

13.
A hosszanti széleit is ráhajtjuk (nem szabad, hogy túlságosan takarják egymást, csak éppen hogy összeérjenek)...

14.
Majd a tésztát megfordítjuk...

15.
...és a kezünk segítségével óvatosan kiformázzuk, hogy a henger kb 13-14cm hosszú legyen.

16.
A tésztát patkóformára hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

17.
tojássárgája 2 darab • víz 1 evőkanál
A tojássárgáját vízzel keverjük, és megkenjük a kifliket. Hűvös helyen száradni hagyjuk.

18.
Majd a golyócskák másik felével is megismételjük a folyamatot, csak diós tölteléket töltünk. Ezeket a kifliket félhold formára formázzuk.

19.
A megszáradt kifliket még 15 percig kelni hagyjuk.

20.
200°C-on 15-18 percig sütjük.

21.
A megsült kifliket hűlni hagyjuk. Zárt edényben hűvös helyen tároljuk. Legfinomabban másnapra.

Jó étvágyat!