szakacsreceptek.hu

Diós és mákos kiflik

Diós és mákos kiflik

    

Pici finom kiflicskék, ahogy nagymamáink is sütötték.

Főzőcske

Adag

34

Az elkészítés ideje

Nehézség

nagy

 

 

 
 
dió, darált200gramm
finomliszt200gramm
friss élesztő30gramm
kristálycukor1teáskanál
kristálycukor160gramm
porcukor50gramm
rétesliszt1teáskanál
rétesliszt250gramm
-
tojássárgája4darab
vaj135gramm
víz1evőkanál
zsírszegény tej 1,5%220milliliter
őrölt mák200gramm

1. Tészta készítése

vaj 135 gramm

A vajat felmelegítve felolvasztjuk.

Tészta készítése

2. 

friss élesztő 30 gramm  zsírszegény tej 1,5% 120 milliliter  kristálycukor 1 teáskanál  rétesliszt 1 teáskanál

Langyos tejbe kis cukrot, lisztet és élesztőt teszünk, majd kovászt készítünk.

3. 

finomliszt 200 gramm  rétesliszt 250 gramm  porcukor 50 gramm    tojássárgája 2 darab

Egy tálba beleöntjük mind a két lisztet, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a vajat és a kovászt.

4. 

Jól kidolgozzuk, kemény nem ragadós tésztát készítünk.

5. 

A tésztát letakarjuk, meleg helyen egy órát kelni hagyjuk.

6. 

A tésztából kisebb golyókat formálunk, mindegyiket lemérjük. Minden golyó 25g legyen.

7. 

A golyókat letakarjuk, majd 20-25 percig kelni hagyjuk.

8. Mákos töltelék

zsírszegény tej 1,5% 50 milliliter  kristálycukor 80 gramm  őrölt mák 200 gramm

Tejben cukrot főzünk, hozzáadjuk a mákot, megkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és betakarjuk.

Mákos töltelék

9. Diós töltelék

zsírszegény tej 1,5% 50 milliliter  kristálycukor 80 gramm  dió, darált 200 gramm

Tejben cukrot főzünk, hozzáadjuk a diót, megkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és betakarjuk.

Diós töltelék

10. A kiflik formálása és töltése

A golyók felét kinyújtjuk vékony ovális formára (kb 12x6cm).

A kiflik formálása és töltése

11. 

A mákos tölteléket egyenletesen ráhelyezzük az elkészített ovális tésztára. A töltelékből henger formákat készítünk.

12. 

A tészta széleit könnyedén a töltelékre hajtjuk.

13. 

A hosszanti széleit is ráhajtjuk (nem szabad, hogy túlságosan takarják egymást, csak éppen hogy összeérjenek)...

14. 

Majd a tésztát megfordítjuk...

15. 

...és a kezünk segítségével óvatosan kiformázzuk, hogy a henger kb 13-14cm hosszú legyen.

16. 

A tésztát patkóformára hajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

17. 

tojássárgája 2 darab  víz 1 evőkanál

A tojássárgáját vízzel keverjük, és megkenjük a kifliket. Hűvös helyen száradni hagyjuk.

18. 

Majd a golyócskák másik felével is megismételjük a folyamatot, csak diós tölteléket töltünk. Ezeket a kifliket félhold formára formázzuk.

19. 

A megszáradt kifliket még 15 percig kelni hagyjuk.

20. 

200°C-on 15-18 percig sütjük.

21. 

A megsült kifliket hűlni hagyjuk. Zárt edényben hűvös helyen tároljuk. Legfinomabban másnapra.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés