szakacsreceptek.hu

Karácsonyi ünnepi kalács

    

Hagyományos karácsonyi kelt kalács, mákos, diós, lekváros és túrós töltelékkel töltve.

Főzőcske

Adag

24

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

közepes

 

 

 
 
búzadara1evőkanál
darabos túró300gramm
dió, darált250gramm
friss élesztő20gramm
kristálycukor1teáskanál
kristálycukor140gramm
mazsola-
mazsola50gramm
porcukor60gramm
rum4evőkanál
rétesliszt-
rétesliszt500gramm
rétesliszt1teáskanál
szilvalekvár180gramm
1csipet
teljes zsírtartalmú tej 3,5%600milliliter
tojásfehérje1darab
tojássárgája1darab
tyúk tojás2darab
vaj80gramm
víz2evőkanál
őrölt mák200gramm

1. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter  friss élesztő 20 gramm  kristálycukor 1 teáskanál  rétesliszt 1 teáskanál

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

2. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter  vaj 80 gramm

A tejben felolvasztjuk a vajat.

3. 

rétesliszt 500 gramm   1 csipet  tojássárgája 1 darab

Egy tálba beleszórjuk a lisztet, egy csipetnyi sót és a tojás sárgákat.

4. 

Hozzáöntjük az elkészített kovászt és a vajas tejet.

5. 

A tésztát alaposan kidolgozzuk, és ezután letakarjuk...

6. 

...és hagyjuk megkelni.

7. 

szilvalekvár 180 gramm  rum 4 evőkanál  víz 2 evőkanál

A lekvárt rummal és szükség esetén egy kis vízzel jól összekeverjük.

8. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter  kristálycukor 60 gramm  dió, darált 250 gramm

A tejbe cukrot keverünk és felforraljuk és leöntjük az elkészített diót és összekeverjük.

9. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter  kristálycukor 80 gramm  őrölt mák 200 gramm

Megint felforraljuk a tejet a cukorral és szintén leöntjük a mákot és összekeverjük. Ha a töltelék sűrű adhatunk hozzá még egy kis tejet.

10. 

darabos túró 300 gramm  tyúk tojás 1 darab  tojásfehérje 1 darab  porcukor 60 gramm  mazsola 50 gramm  búzadara 1 evőkanál

A túrót tojással összekeverjük, tojás fehérjével, cukorral, mazsolával és egy kevés búzadarával.

11. 

rétesliszt

A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztjuk szét. Mindegyik részt kinyújtjuk, egymás után egy lisztel meghintett gyúrólapon, egy kicsit nagyobbra mint amilyen a sütő formánk. A kerek forma segítségével kivágjuk a tésztát és a sütőformába helyezzük.

12. 

A tészta tetejére egyenletesen rá visszük a mákos tölteléket.

13. 

Rá tesszük a másik tésztát és erre a diós tölteléket visszük fel. A harmadik tésztát rá helyezzük és a lekváros tölteléket kenjük rá.

14. 

Az utolsó tésztát rá helyezzük és a túrós tölteléket rá kenjük.

15. 

A maradék tésztából kis hengereket készítünk...

16. 

mazsola  tyúk tojás 1 darab

...és a kalács tetejére rács formájában rá helyezzük. A rácsok közepére mazsola szemeket helyezzünk el. Ezután a kalácsot 45 percig még újra kelni hagyjuk. A végén felvert tojással megkenjük az egész kalács tetejét.

17. 

Sütőben 160 -165°C sütjük 30 percen keresztül, majd letakarjuk alufóliával és további 20 percig sütjük 170-180°C.

18. 

Miután a kalácsunk megsült alaposan hagyjuk lehűlni. Hűvös helyen akár 24 óráig is hagyhatjuk és csak ezután szeleteljük fel.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés