Almás-mákos sütemény

Lágy sütemény szaftos töltelékkel, amely az egészségre is jótékony hatással bír.
recept,recept fotó,őrölt mák,alma ,Kalácsok,Karácsony,Szezonális receptek
Kalácsok
kategóriak
Kalácsok › Karácsony › Szezonális receptek › Karácsonyi sütemények › Almából készült desszertek › Szezon - Alma (ősz) › Szezon - Alma (tél) › Almás kalácsok ›Hozzávalók
Hozzávalók
alma | 400 244 | gramm kcal | |
finomliszt | 250 868 | gramm kcal | |
finomliszt | 0 ?? | kcal | |
kandírozott gyümölcs mix | 0 ?? | kcal | |
lenmag | 30 140 | gramm kcal | |
napraforgómag | 50 292 | gramm kcal | |
porcukor | 200 776 | gramm kcal | |
tyúk tojás | 1 88 | darab kcal | |
tyúk tojás | 0 ?? | kcal | |
vaj | 150 1101 | gramm kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 120 | milliliter kcal | |
őrölt mák | 180 974 | gramm kcal |
Recept
1. Tészta
finomliszt 250 gramm • porcukor 50 gramm • vaj 150 gramm • tyúk tojás 1 darab
Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a felszeletelt vajat és a tojást.

2.
A tésztát jól kikeverjük, majd fél órán át hűvös helyen pihentetjük.

3. Töltelék
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • őrölt mák 180 gramm
Egy lábasban felforraljuk a tejet, hozzászórjuk az őrölt mákot és elkeverjük.



6.
porcukor 100 gramm
Majd mindkét féle magot együtt a cukorral a mákhoz szórjuk és elkeverjük. Hűlni hagyjuk.



9.
... és a mákot.

10.
A tésztát kivesszük a hűvösről és egy részét lisztel meghintett gyúrólapon kinyújtjuk. Alkalomhoz illő motívumokat vágunk ki és berakjuk a hűtőbe.

11.
A fennmaradó részt belegyúrjuk a maradék tésztába, majd kerek formára nyújtjuk a lisztel meghintett gyúrólapon. Sütőpapírból kerek formát vágunk ki, amely pont passzol a sütőforma belső méretéhez. A papírt ráhelyezzük a tésztára és a segítségével megfordítjuk és belerakjuk a sütőformába.

12.
A tészta széleit a forma széleihez nyomkodjuk.

13.
A tésztán elkenjük a tölteléket.

14.
tyúk tojás • kandírozott gyümölcs mix
A töltelékre ráhelyezzük a kivágott motívumokat, azokat megkenjük felvert tojással és megszórjuk kandírozott gyümölccsel. A süteményt előmelegített sütőben 170-180°C-on kb 35-40 percig sütjük.

15.
A megsült süteményt hagyjuk alaposan lehűlni, majd a sütőpapír segítségével, amelyen megsütöttük egyszerűen áthelyezzük a tálaló lapra. Felszeleteljük és tálaljuk.

Jó étvágyat!