Epres tekercses torta
Nyári, frissítő torta, lágy tejszínes krémmel és friss kerti eperrel ízesítve.
recept,recept fotó,tejföl (14-18%),habtejszín (30-33%),eper,Torták
Torták
Hozzávalók
Hozzávalók
eper | 320 | gramm | |
gyümölcsös szirup | 5 | evőkanál | |
habtejszín (30-33%) | 250 | milliliter | |
kristálycukor | 50 | gramm | |
napraforgó olaj | 2 | evőkanál | |
porcukor | 100 | gramm | |
rétesliszt | 100 | gramm | |
szamócás lekvár | - | ||
sütőpor | ½ | csomag | |
tejföl (14-18%) | 500 | gramm | |
tyúk tojás | 5 | darab | |
vaníliacukor | 2 | darab | |
víz | 1 | evőkanál | |
zselatin sűrítő | 1 | csomag |
Recept
1. Tészta a roládhoz
rétesliszt 100 gramm • porcukor 100 gramm • tyúk tojás 5 darab • sütőpor ½ csomag • napraforgó olaj 2 evőkanál • víz 1 evőkanál
Tojássárgáját, cukrot, olajat és vizet kikeverünk, hozzáadjuk sütőporral kevert lisztet, és a külön fehérjékből felvert habot.
2.
A tésztát nagy, zsiradékkal kikent sütőlapra öntjük, de használhatunk sütőpapírt is, mert jobban tudjuk a tésztát kiszedni. A tésztát előmelegített sütőben 10 - 15 percig sütjük.
3.
szamócás lekvár • gyümölcsös szirup 5 evőkanál
A piskótát még forrón egy törlőkendőre borítjuk, és roládba tekerjük, néhány percig hűlni hagyjuk. Ezután a roládot kitekerjük, és megkenjük lekvárral, és leöntjük sziruppal, majd újból visszatekerjük.
4.
A roládot 1cm vastag szeletekre fölvagdossuk, és egy kerek tálba(kb. 20cm átmérő) egyenletesen szétrakjuk. Ha felmarad a roládból, akkor azt később is felrakhatjuk a töltelék tetejére. TIPP: Hogy a tortát könnyebben kitudjuk borítani, előtte a tálat kibélelhetjük átlátszó élelmiszer fóliával.
5. Töltelék elkészítése
tejföl (14-18%) 500 gramm • habtejszín (30-33%) 250 milliliter • zselatin sűrítő 1 csomag • vaníliacukor 2 darab • kristálycukor 50 gramm
Tejfölt, cukorral és vaníliacukorral összekeverjük, óvatosan belekeverjük az elkészített tejszínhabot. Adhatunk hozzá étkezési zselatint. TIPP1: Hogy a torta miután kiborítjuk "ne essen össze", és szilárdan álljon, használjunk 16%-os tejfölt, és 33%-os tejszínt. TIPP2: A zselatint pohárba szórjuk, melyhez 4 teáskanál vizet teszünk, 10 percig állni hagyjuk. Ezután a zselatint fölmelegítjük, amíg szét nem olvad, és mindjárt beletesszük a tejfeles töltelékbe. Megkeverjük, és a felét a rolád tetejére öntjük.
6.
eper 320 gramm
A töltelékre eperkompótot rakunk (használhatunk friss epret is), és leöntjük a maradék töltelékkel. A tortát egy éjszakára hűtőbe helyezzük, hogy keményebb legyen.
7.
Másnap a tortát tortatányérra borítjuk ki.
8.
Friss eperrel, és friss mentalevéllel díszítjük. Tálalhatjuk.
Jó étvágyat!