szakacsreceptek.hu

Finom mákos guba

    

A mákos guba, mákos gubó vagy bobajka eredetileg karácsonyra készített ünnepi étel. Abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Mára már egész évben készítik.

Főzőcske

Adag

4

Az elkészítés ideje

Nehézség

nagy

 

 

 
 

1. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 100 milliliter  kristálycukor 2 teáskanál  friss élesztő 15 gramm  rétesliszt 1 teáskanál

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

2. 

rétesliszt 200 gramm  vaj 40 gramm  tojássárgája 1 darab   1 csipet

Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a csipetnyi sót, vajat és a tojássárgáját.

3. 

Hozzáöntjük a kovászt és kikeverjük a tésztát...

4. 

...amelyet letakarva meleg helyen kelni hagyunk (kb 45 percig)

5. 

rétesliszt

A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúrólapra helyezzük és vastagabb henger formára nyújtjuk...

6. 

... 4 részre vágjuk. Minden részt 1,5-2cm átmérőjű hengerre nyújtunk.

7. 

A hengereket 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk.

8. 

napraforgó olaj

Az egyes darabokat megsüthetjük olyan formában is, ahogy felvágtuk, de jobb golyókat formálni először belőlük lágyan megolajozott tenyérben.

9. 

A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, ügyelünk az egymás közötti elegendő távolságra.

10. 

18 percig 180°C fokon sütjük.

11. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 300 milliliter

A tejet felmelegítjük és leöntjük vele a gubát.

12. 

2 percig állni hagyjuk, majd a gubákat kiszedjük. Ha nagyon kemények, akkor további 1-2 percig hagyjuk a tejben állni.

13. 

őrölt mák  vaj  méz

Megszórjuk mákkal, leöntjük olvasztott vajjal és mézzel. A felsorolt hozzávalókat ízlés szerint adagoljuk.

14. 

vaj

Összekeverjük és tálalhatjuk is. A tányéron lévő porciót még újra leöntjük egy kis olvasztott vajjal.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés