Finom mákos guba

A mákos guba, mákos gubó vagy bobajka eredetileg karácsonyra készített ünnepi étel. Abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Mára már egész évben készítik.
recept,recept fotó,vaj,őrölt mák,méz ,Édes ételek,Karácsony,Szlovák receptek
Édes ételek
Szlovák receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
friss élesztő | 15 16 | gramm kcal | |
kristálycukor | 2 41 | teáskanál kcal | |
méz | 0 ?? | kcal | |
napraforgó olaj | 0 ?? | kcal | |
rétesliszt | 1 18 | teáskanál kcal | |
rétesliszt | 200 712 | gramm kcal | |
rétesliszt | 0 ?? | kcal | |
só | 1 0 | csipet kcal | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 400 256 | milliliter kcal | |
tojássárgája | 1 57 | darab kcal | |
vaj | 40 294 | gramm kcal | |
vaj | 0 ?? | kcal | |
őrölt mák | 0 ?? | kcal |
Recept
1.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 100 milliliter • kristálycukor 2 teáskanál • friss élesztő 15 gramm • rétesliszt 1 teáskanál
Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

2.
rétesliszt 200 gramm • vaj 40 gramm • tojássárgája 1 darab • só 1 csipet
Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a csipetnyi sót, vajat és a tojássárgáját.

3.
Hozzáöntjük a kovászt és kikeverjük a tésztát...

4.
...amelyet letakarva meleg helyen kelni hagyunk (kb 45 percig)

5.
A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúrólapra helyezzük és vastagabb henger formára nyújtjuk...

6.
... 4 részre vágjuk. Minden részt 1,5-2cm átmérőjű hengerre nyújtunk.

7.
A hengereket 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk.

8.
Az egyes darabokat megsüthetjük olyan formában is, ahogy felvágtuk, de jobb golyókat formálni először belőlük lágyan megolajozott tenyérben.

9.
A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, ügyelünk az egymás közötti elegendő távolságra.

10.
18 percig 180°C fokon sütjük.


12.
2 percig állni hagyjuk, majd a gubákat kiszedjük. Ha nagyon kemények, akkor további 1-2 percig hagyjuk a tejben állni.

13.
Megszórjuk mákkal, leöntjük olvasztott vajjal és mézzel. A felsorolt hozzávalókat ízlés szerint adagoljuk.

14.
Összekeverjük és tálalhatjuk is. A tányéron lévő porciót még újra leöntjük egy kis olvasztott vajjal.

Jó étvágyat!