RECEPTEK

Finom mákos guba

Finom mákos guba

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

A mákos guba, mákos gubó vagy bobajka eredetileg karácsonyra készített ünnepi étel. Abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Mára már egész évben készítik.

recept,recept fotó,vaj,őrölt mák,méz ,Édes ételek,Karácsony,Szlovák receptek

Édes ételek

Szlovák receptek

Főzőcske

Adag

4

Az elkészítés ideje

Nehézség

nagy

Hozzávalók

Hozzávalók

friss élesztő

15

16

gramm

kcal

kristálycukor

2

41

teáskanál

kcal

méz

0

??

kcal

napraforgó olaj

0

??

kcal

rétesliszt

1

18

teáskanál

kcal

rétesliszt

200

712

gramm

kcal

rétesliszt

0

??

kcal

1

0

csipet

kcal

teljes zsírtartalmú tej 3,5%

400

256

milliliter

kcal

tojássárgája

1

57

darab

kcal

vaj

40

294

gramm

kcal

vaj

0

??

kcal

őrölt mák

0

??

kcal

 

Recept

1. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 100 milliliter  kristálycukor 2 teáskanál  friss élesztő 15 gramm  rétesliszt 1 teáskanál

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel...

2. 

rétesliszt 200 gramm  vaj 40 gramm  tojássárgája 1 darab   1 csipet

Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a csipetnyi sót, vajat és a tojássárgáját.

Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a...

3. 

Hozzáöntjük a kovászt és kikeverjük a tésztát...

Hozzáöntjük a kovászt és kikeverjük a...

4. 

...amelyet letakarva meleg helyen kelni hagyunk (kb 45 percig)

...amelyet letakarva meleg helyen kelni hagyunk...

5. 

rétesliszt

A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúrólapra helyezzük és vastagabb henger formára nyújtjuk...

A megkelt tésztát liszttel meghintett...

6. 

... 4 részre vágjuk. Minden részt 1,5-2cm átmérőjű hengerre nyújtunk.

... 4 részre vágjuk. Minden részt 1,5-2cm...

7. 

A hengereket 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk.

A hengereket 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk....

8. 

napraforgó olaj

Az egyes darabokat megsüthetjük olyan formában is, ahogy felvágtuk, de jobb golyókat formálni először belőlük lágyan megolajozott tenyérben.

Az egyes darabokat megsüthetjük olyan formában...

9. 

A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, ügyelünk az egymás közötti elegendő távolságra.

A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire...

10. 

18 percig 180°C fokon sütjük.

18 percig 180°C fokon sütjük....

11. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 300 milliliter

A tejet felmelegítjük és leöntjük vele a gubát.

A tejet felmelegítjük és leöntjük vele a...

12. 

2 percig állni hagyjuk, majd a gubákat kiszedjük. Ha nagyon kemények, akkor további 1-2 percig hagyjuk a tejben állni.

2 percig állni hagyjuk, majd a gubákat...

13. 

őrölt mák  vaj  méz

Megszórjuk mákkal, leöntjük olvasztott vajjal és mézzel. A felsorolt hozzávalókat ízlés szerint adagoljuk.

Megszórjuk mákkal, leöntjük olvasztott vajjal...

14. 

vaj

Összekeverjük és tálalhatjuk is. A tányéron lévő porciót még újra leöntjük egy kis olvasztott vajjal.

Összekeverjük és tálalhatjuk is. A tányéron...

Jó étvágyat!

Ajánlott receptek

Kedvenc keresések

Legolvasottabb receptek

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés