szakacsreceptek.hu

Karácsonyi guba.

    

Szlovák hagyományos karácsonyi étel a túrós illetve a mákos guba. Tálalhatják akár dióval, juhtúróval vagy káposztával is. Az elnevezése és a tálalása minden régióban különböző. A megadott alapanyagokból 250 gr gubát készíthetünk el. Szükség szerint az alapanyagokat duplázhatjuk.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

közepes

 

 

 
 
friss élesztő15gramm
kristálycukor2teáskanál
rétesliszt1teáskanál
rétesliszt200gramm
rétesliszt-
1csipet
teljes zsírtartalmú tej 3,5%100milliliter
tojássárgája1darab
vaj40gramm

1. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 100 milliliter  rétesliszt 1 teáskanál  kristálycukor 2 teáskanál  friss élesztő 15 gramm

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

2. 

rétesliszt 200 gramm  vaj 40 gramm  tojássárgája 1 darab   1 csipet

A tálba beleszórjuk a lisztet, sót, olvasztott vajat és tojássárgát adunk hozzá. A kovászt hozzáadjuk és jól kidolgozzuk a tésztát.

3. 

Meleg helyen letakarva hagyjuk kelni.

4. 

rétesliszt

A tésztát egy lisztel meghintett gyúrólapon 4 részre osztjuk.

5. 

Mindegyik részt max.2 cm hengerre formáljuk ki. Ezután 1,5- 2 cm hosszúra felvágjuk a hengereket,

6. 

A henger darabokat is egyenesen megsüthetjük , de jobb ha előtte minden egyes hengerből golyókat formálunk ki a tenyerünk segítségével.

7. 

A golyókat egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük el úgy hogy az egyes golyócskák ne érjenek össze.

8. 

18 percig 180°C fokon sütjük.

9. 

Hűlni hagyjuk. A gubák puhák, idővel viszont egy kicsit keményebbek lehetnek. Ha el szeretnénk őket rakni egy pár napra akkor helyezzük el őket egy műanyag fóliából készült tasakba és egy konyhai törlőkendőbe csavarjuk bele.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés