szakacsreceptek.hu

Szilvás gombóc zsemlemorzsával

     

Hagyományos és egyszerű recept a szilvásgombóc elkészítésére lágy tésztában

Főzőcske

Adag

4

Az elkészítés ideje

1 h. 15 min.

Nehézség

niska

 

 

 
 
Porcukor3evőkanál
Rétesliszt360gramm
Szilva 1200gramm
Tyúk tojás1darab
Vaj60gramm
Zsemlemorzsa9evőkanál
Zsírszegény tej 1,5%300milliliter

1. 

rétesliszt 360 g  tyúk tojás 1 db  zsírszegény tej 1,5% 300 ml

Egy tálban elkészítünk két csésze réteslisztet lisztet. Egy másik tálban állandó keverés mellett főzni kezdünk egy csésze tejet. A tejet hozzáöntjük a liszthez, amíg még forró és jól elkeverjük. A kihűlés után a tésztába még beledolgozunk egy tojást.

2. 

szilva  1200 g

A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságra és lisztel meghintet gyúrólapon négyzet alakúra vágjuk, amelybe majd a szilvákat fogjuk csomagolni. A nagyságuk az átlagos szilvák nagyságának kell, hogy megfeleljen. (cca.8x8 cm).

3. 

A gombócokat gőznyomású fazékban főzzük - 25-30 percen keresztül. Amennyiben főzéshez átlagos fazekat használunk, figyeljük, hogy a víz ne forrjon túlságosan és hogy a tészta a víz tetején ne főljön túl.

4. Zsemlemorzsa elkészítése

zsemlemorzsa 9 EK  porcukor 3 EK

A zsemlemorzsát kristálycukorral szárazon pirítjuk egy serpenyőben. Néha megkeverjük, hogy ne égjen oda. A cukor könnyen karamellizálódhat és odatapadhat a serpenyő aljára.

5. 

vaj 60 g

Ha látványosan szeretnénk tálalni, úgy minden gombócot felnégyelve, pirított zsemlemorzsával megszórva és olvasztott vajjal leöntve tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés