szakacsreceptek.hu

Szilvás gombóc zsemlemorzsával

Szilvás gombóc zsemlemorzsával

    

Hagyományos és egyszerű recept a szilvásgombóc elkészítésére lágy tésztában

Főzőcske

Adag

4

Az elkészítés ideje

1 h. 15 min.

Nehézség

alacsony

 

 

1. 

rétesliszt 360 gramm  tyúk tojás 1 darab  zsírszegény tej 1,5% 300 milliliter

Egy tálban elkészítünk két csésze réteslisztet lisztet. Egy másik tálban állandó keverés mellett főzni kezdünk egy csésze tejet. A tejet hozzáöntjük a liszthez, amíg még forró és jól elkeverjük. A kihűlés után a tésztába még beledolgozunk egy tojást.

2. 

szilva  1200 gramm

A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságra és lisztel meghintet gyúrólapon négyzet alakúra vágjuk, amelybe majd a szilvákat fogjuk csomagolni. A nagyságuk az átlagos szilvák nagyságának kell, hogy megfeleljen. (cca.8x8 cm).

3. 

A gombócokat gőznyomású fazékban főzzük - 25-30 percen keresztül. Amennyiben főzéshez átlagos fazekat használunk, figyeljük, hogy a víz ne forrjon túlságosan és hogy a tészta a víz tetején ne főljön túl.

4. Zsemlemorzsa elkészítése

zsemlemorzsa 9 evőkanál  porcukor 3 evőkanál

A zsemlemorzsát kristálycukorral szárazon pirítjuk egy serpenyőben. Néha megkeverjük, hogy ne égjen oda. A cukor könnyen karamellizálódhat és odatapadhat a serpenyő aljára.

5. 

vaj 60 gramm

Ha látványosan szeretnénk tálalni, úgy minden gombócot felnégyelve, pirított zsemlemorzsával megszórva és olvasztott vajjal leöntve tálaljuk.

Jó étvágyat!

porcukor3evőkanál
rétesliszt360gramm
szilva 1200gramm
tyúk tojás1darab
vaj60gramm
zsemlemorzsa9evőkanál
zsírszegény tej 1,5%300milliliter

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés