Szilvás gombóc zsemlemorzsával
Hagyományos és egyszerű recept a szilvásgombóc elkészítésére lágy tésztában
recept,recept fotó,rétesliszt,szilva ,Édes ételek,Receptek ételpárolókhoz,Szlovák receptek,
Édes ételek
Szlovák receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
porcukor | 3 | evőkanál | |
rétesliszt | 360 | gramm | |
szilva | 1200 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 60 | gramm | |
zsemlemorzsa | 9 | evőkanál | |
zsírszegény tej 1,5% | 300 | milliliter |
Recept
1.
rétesliszt 360 gramm • tyúk tojás 1 darab • zsírszegény tej 1,5% 300 milliliter
Egy tálban elkészítünk két csésze réteslisztet lisztet. Egy másik tálban állandó keverés mellett főzni kezdünk egy csésze tejet. A tejet hozzáöntjük a liszthez, amíg még forró és jól elkeverjük. A kihűlés után a tésztába még beledolgozunk egy tojást.
2.
szilva 1200 gramm
A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagságra és lisztel meghintet gyúrólapon négyzet alakúra vágjuk, amelybe majd a szilvákat fogjuk csomagolni. A nagyságuk az átlagos szilvák nagyságának kell, hogy megfeleljen. (cca.8x8 cm).
3.
A gombócokat gőznyomású fazékban főzzük - 25-30 percen keresztül. Amennyiben főzéshez átlagos fazekat használunk, figyeljük, hogy a víz ne forrjon túlságosan és hogy a tészta a víz tetején ne főljön túl.
4. Zsemlemorzsa elkészítése
zsemlemorzsa 9 evőkanál • porcukor 3 evőkanál
A zsemlemorzsát kristálycukorral szárazon pirítjuk egy serpenyőben. Néha megkeverjük, hogy ne égjen oda. A cukor könnyen karamellizálódhat és odatapadhat a serpenyő aljára.
5.
vaj 60 gramm
Ha látványosan szeretnénk tálalni, úgy minden gombócot felnégyelve, pirított zsemlemorzsával megszórva és olvasztott vajjal leöntve tálaljuk.
Jó étvágyat!