Cilike fánkja

Hagyományos recept, amely generációról generációra száll.
recept,recept fotó,friss élesztő,rétesliszt,rum,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
friss élesztő | 30 31 | gramm kcal | |
fritőzolaj | 0 ?? | kcal | |
porcukor | 0 ?? | kcal | |
porcukor | 40 156 | gramm kcal | |
rum | 3 108 | evőkanál kcal | |
rétesliszt | 500 1780 | gramm kcal | |
só | 0 ?? | kcal | |
tojássárgája | 4 228 | darab kcal | |
vaj | 75 551 | gramm kcal | |
vaj | 0 ?? | kcal | |
vaníliacukor | 0 ?? | kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 120 | milliliter kcal |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • friss élesztő 30 gramm • porcukor 40 gramm • rétesliszt 500 gramm • tojássárgája 4 darab • vaj 75 gramm • rum 3 evőkanál • só
A tejet langyosra felmelegítjük, hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt, 1 kiskanál cukrot a kimért cukorból, és 1 kiskanál lisztet a kimért lisztből. Kovász készítünk belőle. A tálba lisztet, cukrot szórunk, hozzáadunk egy csipetnyi sót, tojássárgáját, puha vajat és rumot.

2.
Jól kidolgozzuk a tésztát és kb 30 percig meleg helyen hagyjuk kelni, letakarva.

3.
A megkelt tésztát ráhelyezzük a lisztel meghintett gyúró lapra és 1 cm vastagra nyújtjuk.Egy bögre segítségével karikákat szaggatunk ki a tésztából. Minden karika közepére az ujjunk segítségével egy mélyedést csinálunk.

4.
Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat ( adhatunk hozzá egy kevés vajat is) és sütjük a fánkokat. Először mindig azt az oldalt tegyük az olajba amelyben a mélyedés van. Majd megfordítjuk és a másik oldalát is kisütjük.

5.
A még meleg fánkokat porcukorral kevert vanília cukorban forgatjuk meg. És készen is van Cilike finom fánkja. Jó étvágyat.

Jó étvágyat!