Szilvás gombóc krumplis tésztából
Recept egy klasszikus gombócra krumplis tésztából. A szilvás gombócot kedvünk szerint ízesíthetjük.
recept,recept fotó,burgonya,szilva ,őrölt mák,Édes ételek
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 750 | gramm | |
darás liszt | 250 | gramm | |
fahéj cukor | - | ||
kukoricakeményítő | 1 | teáskanál | |
porcukor | - | ||
szilva | - | ||
só | 1 | csipet | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | - | ||
őrölt mák | - |
Recept
1.
burgonya 750 gramm
A krumplit héjában (C vagy B típus)megfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Kihűlés után a krumplit meghámozzuk és áttörjük.
2.
darás liszt 250 gramm • só 1 csipet • tyúk tojás 1 darab • kukoricakeményítő 1 teáskanál
Hozzáadunk sót, tojást, lisztet, ételkeményítőt, és sűrűbb tésztát gyúrunk. Ha híg a tészta lisztet adunk hozzá.
3.
Liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk. Nagyobb pohár, vagy kés segítségével karikákat szúrunk ki (vagy négyzeteket vágunk) és minden karika közepére egy szem kimagozott szilvát teszünk, megszórjuk fahéjas porcukorral, vagy vaníliacukorral.
4.
A gombócokat sós vízben kb 8 percig főzzük, mérettől függően.
5.
A megfőtt gombócokat leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, és olvasztott vajjal leöntjük. A tetejére cukrozott mákot, vagy diót szórunk.
Jó étvágyat!