Derelye

Lágy klasszikus derelye krumplitésztából szilvalekvárral töltve, és ízlés szerint díszíthető.
recept,recept fotó,burgonya,szilvalekvár,őrölt mák,Édes ételek
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
| burgonya | 800 736 | gramm kcal | |
| darabos túró | 0 ?? | kcal | |
| dió | 0 ?? | kcal | |
| instant kakaó | 0 ?? | kcal | |
| porcukor | 0 ?? | kcal | |
| rétesliszt | 250 890 | gramm kcal | |
| szilvalekvár | 0 ?? | kcal | |
| só | 1 0 | csipet kcal | |
| tyúk tojás | 1 88 | darab kcal | |
| vaj | 60 441 | gramm kcal | |
| vaníliacukor | 1 73 | darab kcal | |
| őrölt mák | 0 ?? | kcal |
Recept
1. Tészta elkészítése
burgonya 800 gramm • tyúk tojás 1 darab • só 1 csipet • rétesliszt 250 gramm
A krumplit héjában megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Lereszeljük vagy áttörjük, egy csipetnyi sót adunk hozzá, majd tojást és lisztet, majd rugalmas puha tésztát gyúrunk.
Tipp: Vigyázzunk, hogy a krumpli szét ne főljön. A tészta gyúrásánál fokozatosan adagoljuk a lisztet, és amikor már a tészta elválik, több lisztet nem adunk hozzá. A tésztához B vagy C típusú főzéshez való krumpli javasolt.

2.
vaníliacukor 1 darab • szilvalekvár
A tésztát liszttel meghintett gyúrólapon kinyújtjuk, kb 4 mm vastagra és egy forma segítségével vagy derelye vágóval formákat vágunk ki. Mindegyikre egy kanál lekvárt helyezünk, megszórhatjuk vanília cukorral, majd tésztát összezárjuk.
Tipp: Amennyiben nincs otthon derelye forma, akkor egy pohár segítségével is kivághatjuk és egy villával nyomkodjuk meg a széleit.

3.
A derelyét sós vízben főzzük, amelybe egy kis olajat öntöttünk, kb 3 percig, ameddig nem jönnek a felszínre.

4.
vaj 60 gramm
A derelyét leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, hogy ne ragadjanak össze. Leöntjük olvasztott vajjal és megkeverjük.

5.
őrölt mák • darabos túró • dió • instant kakaó • porcukor
A derelyét ízlés szerint megszórhatjuk mákkal, túróval, őrölt dióval, kakaóval és porcukorral.

Jó étvágyat!























