Derelye
Lágy klasszikus derelye krumplitésztából szilvalekvárral töltve, és ízlés szerint díszíthető.
recept,recept fotó,burgonya,szilvalekvár,őrölt mák,Édes ételek
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 800 | gramm | |
darabos túró | - | ||
dió | - | ||
instant kakaó | - | ||
porcukor | - | ||
rétesliszt | 250 | gramm | |
szilvalekvár | - | ||
só | 1 | csipet | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 60 | gramm | |
vaníliacukor | 1 | darab | |
őrölt mák | - |
Recept
1. Tészta elkészítése
burgonya 800 gramm • tyúk tojás 1 darab • só 1 csipet • rétesliszt 250 gramm
A krumplit héjában megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Lereszeljük vagy áttörjük, egy csipetnyi sót adunk hozzá, majd tojást és lisztet, majd rugalmas puha tésztát gyúrunk.
Tipp: Vigyázzunk, hogy a krumpli szét ne főljön. A tészta gyúrásánál fokozatosan adagoljuk a lisztet, és amikor már a tészta elválik, több lisztet nem adunk hozzá. A tésztához B vagy C típusú főzéshez való krumpli javasolt.
2.
vaníliacukor 1 darab • szilvalekvár
A tésztát liszttel meghintett gyúrólapon kinyújtjuk, kb 4 mm vastagra és egy forma segítségével vagy derelye vágóval formákat vágunk ki. Mindegyikre egy kanál lekvárt helyezünk, megszórhatjuk vanília cukorral, majd tésztát összezárjuk.
Tipp: Amennyiben nincs otthon derelye forma, akkor egy pohár segítségével is kivághatjuk és egy villával nyomkodjuk meg a széleit.
3.
A derelyét sós vízben főzzük, amelybe egy kis olajat öntöttünk, kb 3 percig, ameddig nem jönnek a felszínre.
4.
vaj 60 gramm
A derelyét leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, hogy ne ragadjanak össze. Leöntjük olvasztott vajjal és megkeverjük.
5.
őrölt mák • darabos túró • dió • instant kakaó • porcukor
A derelyét ízlés szerint megszórhatjuk mákkal, túróval, őrölt dióval, kakaóval és porcukorral.
Jó étvágyat!