RECEPTEK

Burgonyafánk lekvárral

Burgonyafánk lekvárral

Pehelykönnyű burgonyafánk szilvalekvárral töltve.

recept,recept fotó,burgonya,rétesliszt,rétesliszt,rétesliszt,rétesliszt,friss élesztő,rum,szilvalekvár,Édes ételek,Farsang

Édes ételek

Főzőcske

Adag

14

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

közepes

 

Hozzávalók

Hozzávalók

burgonya250gramm
friss élesztő25gramm
kristálycukor1teáskanál
kristálycukor1evőkanál
porcukor-
repceolaj-
rum3evőkanál
rétesliszt0
rétesliszt400gramm
rétesliszt1teáskanál
szilvalekvár-
1csipet
teljes zsírtartalmú tej 3,5%200milliliter
tojássárgája2darab
tyúk tojás1darab
vaj60gramm
vaj1evőkanál

 

Recept

1. 

burgonya 250 gramm

A burgonyát megmossuk, és vízben 15 percig főzzük. Miután kihűlt a héját eltávolítjuk.

2. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 200 milliliter  rétesliszt 1 teáskanál  kristálycukor 1 teáskanál  friss élesztő 25 gramm

Egy kevés langyos tejben cukrot liszttel keverünk össze. Morzsolt élesztőt adunk hozzá és lágyan megkeverjük. Meleg helyen letakarva hagyjuk felfuttatni az élesztőt.

3. 

rétesliszt 400 gramm   1 csipet

Az áttört burgonyát ( 200 gr) összedolgozzuk a liszttel és egy csipetnyi sóval.

4. 

tyúk tojás 1 darab  tojássárgája 2 darab  vaj 60 gramm  rum 3 evőkanál  kristálycukor 1 evőkanál

Hozzáadjuk az élesztős tejet a tojássárgákat, a vajat, cukrot és a rumot.

5. 

rétesliszt

A tésztát simára dagasztjuk ( egy picit lehet ragadósabb, nem kell megijedni ). Lisztel meghintjük és letakarjuk egy konyhai törlővel.

6. 

Meleg helyre tesszük 1 órát, amíg duplájára kel.

7. 

rétesliszt

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk.

8. 

szilvalekvár

50 x 40 cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk ( kb. 7 cm átmérőjű) karikákat.A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. Minden korong közepére egy teáskanálnyi sűrű szilvalekvárt rakunk.

9. 

Minden lekváros korongra rá helyezzük a lekvár nélküli tésztát.

10. 

A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk így még 4 darab fánkot kapunk, amelyeket lekvár nélkül is kisüthetünk.

11. 

Ismét letakarjuk, és 15 percen át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.

12. 

repceolaj  vaj 1 evőkanál

Ha kész, felforrósítjuk az olajat, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró olajba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja...

13. 

...megfordítjuk ( és kb 1,5 percig közepes lángon sütjük).

14. 

A megsült fánkokat tegyük papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat beszívja.

15. 

porcukor

Még melegen szórjuk meg szitált porcukorral.

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés  • Frissítse a cookie-k beállításit