Lekváros fánk
Egy finom lekváros töltött fánk ebédre vagy vacsorára és nem csak a farsangi időszakra.
recept,recept fotó,friss élesztő,finomliszt,finomliszt,gyümölcsös jam,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 250 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 42 | gramm | |
gyümölcsös jam | - | ||
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
napraforgó olaj | - | ||
rétesliszt | 750 | gramm | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 125 | gramm | |
vaj | - | ||
zsírszegény tej 1,5% | 750 | milliliter |
Recept
1.
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • kristálycukor 1 teáskanál • friss élesztő 42 gramm
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
2.
rétesliszt 750 gramm • finomliszt 250 gramm • tyúk tojás 1 darab • zsírszegény tej 1,5% 500 milliliter • vaj 125 gramm
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott vajat.
3.
Jól összedolgozzuk.Meleg helyen, lefedve kb. 45 percig kelesztjük.
4.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, ahol kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk.Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
5.
Minden második közepére teszünk egy kiskanál lekvárt.A tészta szélét lekenjük a tojás fehérjével, majd befedjük egy másik tészta koronggal. A szélét egy kicsit lenyomkodjuk.A hulladék tésztát szintén összegyúrjuk és kinyújtjuk, szaggatjuk.
6.
Egy fedeles tálba olajat és vajat forrósítunk, majd ha már jó forró, akkor a fánkokat fejjel lefelé belehelyezzük.Kevés ideig fedő alatt sütjük, majd fedő nélkül megfordítva a másik oldalukat is megsütjük.
7.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat!