Sütőben sült fánk
![Sütőben sült fánk](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001844/img_hu_4x3/sutoben-sult-fank_00180.jpg)
Ennek a fánknak nagy előnye, hogy sütőben sült, ezért minden felesleges zsiradéktól mentes. Azoknak ideális elkészíteni, akik tartózkodnak a túlzott zsírfogyasztástól.Közeleg a farsang, és a jelmezed már megvan, csak az olajszagtól rettegsz? Itt a megoldás!
recept,recept fotó,finomliszt,finomliszt,friss élesztő,rum,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 500 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 42 | gramm | |
porcukor | 40 | gramm | |
rum | 50 | milliliter | |
só | 1 | csipet | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 250 | milliliter | |
tojássárgája | 1 | darab | |
vaj | 90 | gramm | |
áfonya lekvár | - |
Recept
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9846.jpg)
2.
friss élesztő 42 gramm • vaj 60 gramm • tojássárgája 1 darab
Az élesztőt, vajat, tojássárgákat szobahőmérsékletre hagyjuk felmelegíteni.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9849.jpg)
3.
só 1 csipet • teljes zsírtartalmú tej 3,5% 250 milliliter
A tésztához adjuk egy csipetnyi sóval és langyos tejjel.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9854.jpg)
4.
Megdagasztjuk, langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9856.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9860.jpg)
6.
Félbe vágjuk és átgyúrjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9861.jpg)
7.
Majd 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9867.jpg)
8.
Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk ( kb. 7 cm).Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, pár cm távolságra tesszük egymástól.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9870.jpg)
9.
Az ujjunk vagy egy fakanál végének segítségével mélyedést nyomunk a fánkokba és egy kis kanál lekvárt rakunk bele. A tetejére helyezzük a másik korongot és a széleit egy kicsit megnyomkodjuk. Ismét 15 -20 percig kelesztjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9872.jpg)
10.
Előmelegített légkeringetéses sütőben 170°C 12 percig sütjük , ha nem légkeringetéses sütőben sütjük akkor 180°C sütjük kb. 15 -20 percig.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9891.jpg)
11.
vaj 30 gramm • rum 50 milliliter
A vajat felolvasztjuk és rummal összekeverjük. A forró fánkokat megcsorgatjuk kissé és megszórjuk porcukorral,
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001844/small/IMG_9895.jpg)
Jó étvágyat!