Teljes kiőrlésű fánk
Teljes kiőrlésű farsangi fánk, azoknak, akik nem mondanak le a finomságokról, hanem egészségessé teszik azokat.
recept,recept fotó,friss élesztő,teljes kiőrlésű liszt,rum,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
friss élesztő | 42 | gramm | |
fritőzolaj | - | ||
gyümölcsös jam | - | ||
kristálycukor | 2 | evőkanál | |
napraforgó olaj | - | ||
porcukor | - | ||
rum | 4 | evőkanál | |
rétesliszt | 400 | gramm | |
szamócás jam | - | ||
teljes kiőrlésű liszt | 350 | gramm | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 30 | gramm | |
vaníliacukor | - | ||
zsírszegény tej 1,5% | 400 | milliliter |
Recept
1. A tészta elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 400 milliliter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 2 evőkanál • rétesliszt 400 gramm • teljes kiőrlésű liszt 350 gramm • tyúk tojás 2 darab • vaj 30 gramm • rum 4 evőkanál
A tejet langyosítsd meg, add hozzá a porcukrot, és morzsold bele az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt az élesztő szépen felfut. Eközben a lisztet szitáld egy tálba, a vajat pedig olvaszd fel.Amikor az élesztő már felfutott és szép habos, akkor öntsd hozzá a liszthez, add hozzá az olvasztott vajat, mehetnek bele a tojások sárgái, és a rum.Keverd össze jó alaposan, majd egy lisztezett gyúródeszkán gyúrd addig a tésztát, ameddig teljesen sima nem lesz. Tedd a tésztát egy kilisztezett tálba, takard le egy konyharuhával, és meleg helyen keleszd addig, ameddig a tészta a kétszeresére dagad. Ez körülbelül 30 percet vesz igénybe.
2.
Lisztezett gyúródeszkán a fánk tésztát 1,5 cm vastagságúra nyújtsd ki.
3. Fánkok szaggatása
Mivel a fánkok sülés közben szépen megdagadnak, ezért nem szükséges túl nagy fánkokat szaggatni a tésztából. Mindegyikbe az ujjad segítségével egy mélyedést csinálj.
4. Sütés
Mindkét oldalukat 3-4 percig kell sütni. Először fedő alatt süsd őket, majd megfordítás után fedő nélkül.Először a lyukas felükkel lefelé kell beletenni a zsiradékba a fánkokat.A zsiradékból kivett fánkokat egy papírtörlővel kibélelt tálban csepegtesd el.
5.
Még meleg de nem forró fánkokat forgasd meg porcukorral és vaníliacukorral.
6.
Természetesen a fánk házi baracklekvárral a legfinomabb de más lekvárt is használhatsz. Finomak lekvár nélkül is. A megadott menyiségből 30 darab fánkot készíthetsz.
Jó étvágyat!