Teljes kiőrlésű fánk

Teljes kiőrlésű farsangi fánk, azoknak, akik nem mondanak le a finomságokról, hanem egészségessé teszik azokat.
recept,recept fotó,friss élesztő,teljes kiőrlésű liszt,rum,Édes ételek,Farsang
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
friss élesztő | 42 43 | gramm kcal | |
fritőzolaj | 0 ?? | kcal | |
gyümölcsös jam | 0 ?? | kcal | |
kristálycukor | 2 121 | evőkanál kcal | |
napraforgó olaj | 0 ?? | kcal | |
porcukor | 0 ?? | kcal | |
rum | 4 144 | evőkanál kcal | |
rétesliszt | 400 1424 | gramm kcal | |
szamócás jam | 0 ?? | kcal | |
teljes kiőrlésű liszt | 350 1173 | gramm kcal | |
tyúk tojás | 2 176 | darab kcal | |
vaj | 30 221 | gramm kcal | |
vaníliacukor | 0 ?? | kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 400 192 | milliliter kcal |
Recept
1. A tészta elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 400 milliliter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 2 evőkanál • rétesliszt 400 gramm • teljes kiőrlésű liszt 350 gramm • tyúk tojás 2 darab • vaj 30 gramm • rum 4 evőkanál
A tejet langyosítsd meg, add hozzá a porcukrot, és morzsold bele az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt az élesztő szépen felfut. Eközben a lisztet szitáld egy tálba, a vajat pedig olvaszd fel.Amikor az élesztő már felfutott és szép habos, akkor öntsd hozzá a liszthez, add hozzá az olvasztott vajat, mehetnek bele a tojások sárgái, és a rum.Keverd össze jó alaposan, majd egy lisztezett gyúródeszkán gyúrd addig a tésztát, ameddig teljesen sima nem lesz. Tedd a tésztát egy kilisztezett tálba, takard le egy konyharuhával, és meleg helyen keleszd addig, ameddig a tészta a kétszeresére dagad. Ez körülbelül 30 percet vesz igénybe.

2.
Lisztezett gyúródeszkán a fánk tésztát 1,5 cm vastagságúra nyújtsd ki.

3. Fánkok szaggatása
Mivel a fánkok sülés közben szépen megdagadnak, ezért nem szükséges túl nagy fánkokat szaggatni a tésztából. Mindegyikbe az ujjad segítségével egy mélyedést csinálj.

4. Sütés
Mindkét oldalukat 3-4 percig kell sütni. Először fedő alatt süsd őket, majd megfordítás után fedő nélkül.Először a lyukas felükkel lefelé kell beletenni a zsiradékba a fánkokat.A zsiradékból kivett fánkokat egy papírtörlővel kibélelt tálban csepegtesd el.

5.
Még meleg de nem forró fánkokat forgasd meg porcukorral és vaníliacukorral.

6.
Természetesen a fánk házi baracklekvárral a legfinomabb de más lekvárt is használhatsz. Finomak lekvár nélkül is. A megadott menyiségből 30 darab fánkot készíthetsz.

Jó étvágyat!