Dinsztelt fehér káposzta
A dinsztelt fejes káposztát sült kacsához, vagy sült sertés húsokhoz ajánljuk. Ha az elkészítésénél cukrot hagyjuk karamellizálni, a karamellizáció fokától függően az étel többféle színű lehet.
recept,recept fotó,fehérkáposzta,Zöldség köretek,,Gluténmentes ,Laktózmentes
Zöldség köretek
Hozzávalók
Hozzávalók
ecet | 4 | evőkanál | |
fehérkáposzta | 1600 | gramm | |
hagyma | 300 | gramm | |
kristálycukor | 2 | evőkanál | |
köménymag, őrölt | 1 | teáskanál | |
napraforgó olaj | 20 | milliliter | |
só | 2 | teáskanál | |
víz | 100 | milliliter |
Recept
1. A káposzta felvágása
fehérkáposzta 1600 gramm
A fejes káposztáról eltávolítjuk a sérült leveleket, majd az egész fejet folyó víz alatt leöblítjük. A káposztát megszárítjuk, majd negyedekre vágjuk. Vékony csíkokat vágunk belőle - a kemény közepét nem használjuk. A szeletelésnél a káposztát úgy fordítjuk, hogy a kemény közepét körbevágjuk.
2. A hagymás - karamellás alap elkészítése
hagyma 300 gramm • napraforgó olaj 20 milliliter • kristálycukor 2 evőkanál
A hagymát megpucoljuk, majd fölvagdaljuk. Egy mélyebb edényben fölmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk a fedő alatt. A hagyma nem éghet meg. Hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés mellett karamellizáljuk a kívánt színre.
3.
só 2 teáskanál • köménymag, őrölt 1 teáskanál • víz 100 milliliter
Az edénybe hozzáadjuk a feldarabolt káposztát, sót, és köményt. Jól összekeverjük. Ha a káposzta egy kicsit szárazabb, és keményebb (téli), akkor szükség szerint felönthetjük vízzel. 20 - 30 percig fedő alatt dinszteljük, időnként megkeverjük.
4.
ecet 4 evőkanál
A kész káposztához hozzáadjuk az ecetet, majd jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk.
Jó étvágyat!