Morvai kalács

Ízletes édes kalácsok különféle töltelékekkel - túrós, mákos, diós, vagy esetleg lekváros. Az elkészítése több időt vesz igénybe, mivel a sütőlapra egyszerre nem fér fel nagyobb mennyiség. De az elfogyasztása nem vesz igénybe sok időt.
recept,recept fotó,őrölt mák,mazsola,túró, lágy,rétesliszt,Édes ételek,Cseh receptek
Édes ételek
Cseh receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
darás liszt | 0 ?? | kcal | |
dió, darált | 0 ?? | kcal | |
finomliszt | 0 ?? | kcal | |
friss élesztő | 42 43 | gramm kcal | |
kristálycukor | 60 242 | gramm kcal | |
mazsola | 0 ?? | kcal | |
napraforgó olaj | 100 899 | milliliter kcal | |
porcukor | 0 ?? | kcal | |
rétesliszt | 1000 3560 | gramm kcal | |
tyúk tojás | 0 ?? | kcal | |
tyúk tojás | 4 352 | darab kcal | |
túró, lágy | 0 ?? | kcal | |
vaj | 0 ?? | kcal | |
vaníliacukor | 0 ?? | kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | ½ 240 | liter kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 0 ?? | kcal | |
őrölt mák | 0 ?? | kcal |
Recept
1. Töltelékek
őrölt mák • porcukor • zsírszegény tej 1,5% • dió, darált • porcukor • zsírszegény tej 1,5% • mazsola • túró, lágy • vaníliacukor
Mákos: a darált mákot cukorral keverjük, és leöntjük egy kevés meleg tejjel, majd az egészet összekeverjük.Diós: a darált diót cukorral keverjük, és leöntjük egy kevés tejjel, majd az egészet összekeverjük.Túrós: a szárított mazsolát beáztatjuk, majd leöntjük róluk a vizet és hozzákeverjük a túrót és vaníliás cukrot. A kalácsot egyfajta töltelékkel is tölthetjük, de akár töltelékek kombinációját is alkalmazhatjuk.

2. Resztelt tészta
vaj • darás liszt • porcukor
Azokat a kalácsokat, amelyeket csak lékvárral szeretnénk tölteni, ajánlatos a tetején megszórni resztelt tésztával, hogy a lekvár jobban fixálódjon.A vajat összekeverjük a liszttel, cukorral, és az újaink között szétmorzsoljuk.

3. Tészta
rétesliszt 1000 gramm • tyúk tojás 4 darab • zsírszegény tej 1,5% ½ liter • napraforgó olaj 100 milliliter • kristálycukor 60 gramm • friss élesztő 42 gramm
Az elkészített tej felét megmelegítjük és ráöntjük az élesztőre, hozzáadunk egy kiskanál cukrot és egy kiskanál lisztet. Összekeverjük, majd a kovászt érni hagyjuk. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a tojást, és a maradék tejet, olajat, cukrot és a kovászt.

4. A tészta kelesztése
Egy tálban kidolgozzuk a tésztát, amelyet meleg helyen hagyjuk keleszteni (megduplázódik a mennyisége).

5. A tészta kidolgozása
A tésztát részenként dolgozzuk ki. A tészta harmadát meglisztezett gyúrólapon kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Egy csésze, illetve kompótos tálka segítségével karikákat formálunk belőle.


7.
A tálka másik oldalával a közepére kis mélyedést formálunk, és a karikák sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

8. Töltelékekkel megtöltjük
A kis mélyedésekbe tölteléket teszünk.

9.
A lekváros tölteléket reszelt tésztával megszórjuk.

10. Sütés
Előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük.

Jó étvágyat!