szakacsreceptek.hu

Morvai kalács

    

Ízletes édes kalácsok különféle töltelékekkel - túrós, mákos, diós, vagy esetleg lekváros. Az elkészítése több időt vesz igénybe, mivel a sütőlapra egyszerre nem fér fel nagyobb mennyiség. De az elfogyasztása nem vesz igénybe sok időt.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

közepes

 

kategóriak:    

 

 
 

1. Töltelékek

őrölt mák  porcukor  zsírszegény tej 1,5%  dió, darált  porcukor  zsírszegény tej 1,5%  mazsola  túró, lágy  vaníliacukor

Mákos: a darált mákot cukorral keverjük, és leöntjük egy kevés meleg tejjel, majd az egészet összekeverjük.Diós: a darált diót cukorral keverjük, és leöntjük egy kevés tejjel, majd az egészet összekeverjük.Túrós: a szárított mazsolát beáztatjuk, majd leöntjük róluk a vizet és hozzákeverjük a túrót és vaníliás cukrot. A kalácsot egyfajta töltelékkel is tölthetjük, de akár töltelékek kombinációját is alkalmazhatjuk.

Töltelékek

2. Resztelt tészta

vaj  darás liszt  porcukor

Azokat a kalácsokat, amelyeket csak lékvárral szeretnénk tölteni, ajánlatos a tetején megszórni resztelt tésztával, hogy a lekvár jobban fixálódjon.A vajat összekeverjük a liszttel, cukorral, és az újaink között szétmorzsoljuk.

Resztelt tészta

3. Tészta

rétesliszt 1000 gramm  tyúk tojás 4 darab  zsírszegény tej 1,5% ½ liter  napraforgó olaj 100 milliliter  kristálycukor 60 gramm  friss élesztő 42 gramm

Az elkészített tej felét megmelegítjük és ráöntjük az élesztőre, hozzáadunk egy kiskanál cukrot és egy kiskanál lisztet. Összekeverjük, majd a kovászt érni hagyjuk. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a tojást, és a maradék tejet, olajat, cukrot és a kovászt.

Tészta

4. A tészta kelesztése

Egy tálban kidolgozzuk a tésztát, amelyet meleg helyen hagyjuk keleszteni (megduplázódik a mennyisége).

A tészta kelesztése

5. A tészta kidolgozása

finomliszt

A tésztát részenként dolgozzuk ki. A tészta harmadát meglisztezett gyúrólapon kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Egy csésze, illetve kompótos tálka segítségével karikákat formálunk belőle.

A tészta kidolgozása

6. 

tyúk tojás

A kivágott karikákat széleit megkenjük tojássárgájával.

7. 

A tálka másik oldalával a közepére kis mélyedést formálunk, és a karikák sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

8. Töltelékekkel megtöltjük

A kis mélyedésekbe tölteléket teszünk.

Töltelékekkel megtöltjük

9. 

A lekváros tölteléket reszelt tésztával megszórjuk.

10. Sütés

Előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük.

Sütés

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés