Morvai kalács
Ízletes édes kalácsok különféle töltelékekkel - túrós, mákos, diós, vagy esetleg lekváros. Az elkészítése több időt vesz igénybe, mivel a sütőlapra egyszerre nem fér fel nagyobb mennyiség. De az elfogyasztása nem vesz igénybe sok időt.
recept,recept fotó,őrölt mák,mazsola,túró, lágy,rétesliszt,Édes ételek,Cseh receptek
Édes ételek
Cseh receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
darás liszt | - | ||
dió, darált | - | ||
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | 60 | gramm | |
mazsola | - | ||
napraforgó olaj | 100 | milliliter | |
porcukor | 0 | ||
rétesliszt | 1000 | gramm | |
tyúk tojás | - | ||
tyúk tojás | 4 | darab | |
túró, lágy | - | ||
vaj | - | ||
vaníliacukor | - | ||
zsírszegény tej 1,5% | ½ | liter | |
zsírszegény tej 1,5% | 0 | ||
őrölt mák | - |
Recept
1. Töltelékek
őrölt mák • porcukor • zsírszegény tej 1,5% • dió, darált • porcukor • zsírszegény tej 1,5% • mazsola • túró, lágy • vaníliacukor
Mákos: a darált mákot cukorral keverjük, és leöntjük egy kevés meleg tejjel, majd az egészet összekeverjük.Diós: a darált diót cukorral keverjük, és leöntjük egy kevés tejjel, majd az egészet összekeverjük.Túrós: a szárított mazsolát beáztatjuk, majd leöntjük róluk a vizet és hozzákeverjük a túrót és vaníliás cukrot. A kalácsot egyfajta töltelékkel is tölthetjük, de akár töltelékek kombinációját is alkalmazhatjuk.
2. Resztelt tészta
vaj • darás liszt • porcukor
Azokat a kalácsokat, amelyeket csak lékvárral szeretnénk tölteni, ajánlatos a tetején megszórni resztelt tésztával, hogy a lekvár jobban fixálódjon.A vajat összekeverjük a liszttel, cukorral, és az újaink között szétmorzsoljuk.
3. Tészta
rétesliszt 1000 gramm • tyúk tojás 4 darab • zsírszegény tej 1,5% ½ liter • napraforgó olaj 100 milliliter • kristálycukor 60 gramm • friss élesztő 42 gramm
Az elkészített tej felét megmelegítjük és ráöntjük az élesztőre, hozzáadunk egy kiskanál cukrot és egy kiskanál lisztet. Összekeverjük, majd a kovászt érni hagyjuk. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a tojást, és a maradék tejet, olajat, cukrot és a kovászt.
4. A tészta kelesztése
Egy tálban kidolgozzuk a tésztát, amelyet meleg helyen hagyjuk keleszteni (megduplázódik a mennyisége).
5. A tészta kidolgozása
A tésztát részenként dolgozzuk ki. A tészta harmadát meglisztezett gyúrólapon kb 1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Egy csésze, illetve kompótos tálka segítségével karikákat formálunk belőle.
7.
A tálka másik oldalával a közepére kis mélyedést formálunk, és a karikák sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
8. Töltelékekkel megtöltjük
A kis mélyedésekbe tölteléket teszünk.
9.
A lekváros tölteléket reszelt tésztával megszórjuk.
10. Sütés
Előmelegített sütőben körülbelül 25 percig sütjük.
Jó étvágyat!