Mákkal töltött krumpligombóc
A főtt krumpliból és lisztből gyúrt tészták elképesztően nagy változatossággal képesek megjelenni a konyhában. Lehet belőlük édes szilvás gombóc, nudli, derelye vagy barátfüle, készülhet olasz gnocchinak sósan, paradicsomosan vagy sajtosan is.
recept,recept fotó,burgonya,őrölt mák,Édes ételek
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 900 | gramm | |
búzadara | 280 | gramm | |
finomliszt | - | ||
kristálycukor | 80 | gramm | |
szilvalekvár | 80 | gramm | |
só | 1 | csipet | |
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | 120 | milliliter | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | - | ||
őrölt mák | 200 | gramm |
Recept
2.
Lereszeljük a krumplit.
5.
teljes zsírtartalmú tej 3,5% 120 milliliter • kristálycukor 80 gramm
A tejet a cukorral felforraljuk.
8.
A mákból golyókat formálunk (2-2,5 cm).
9.
Lisztel hintett deszkán a tésztából henger formát készítünk (4,5 cm vastag). A hengereket karikákra vágjuk fel kb 1,5 cm (35 darabra).
10.
Minden egyes darabból lepény formát csinálunk, a közepébe helyezzük a mákos golyócskát és becsomagoljuk. Lisztben megforgatjuk.
11.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, egy pici sót adunk hozzá és belerakjuk a golyókat. Miután a felszínre úsztak, meg 4-5 percig főzzük.
12.
A golyókat szűrőkanállal kiszedjük.
Jó étvágyat!