szakacsreceptek.hu

Mákkal töltött krumpligombóc

    

A főtt krumpliból és lisztből gyúrt tészták elképesztően nagy változatossággal képesek megjelenni a konyhában. Lehet belőlük édes szilvás gombóc, nudli, derelye vagy barátfüle, készülhet olasz gnocchinak sósan, paradicsomosan vagy sajtosan is.

Főzőcske

Adag

6

Az elkészítés ideje

1 h. 30 min.

Nehézség

közepes

 

 

 
 
burgonya900gramm
búzadara280gramm
finomliszt-
kristálycukor80gramm
szilvalekvár80gramm
1csipet
teljes zsírtartalmú tej 3,5%120milliliter
tyúk tojás2darab
vaj-
őrölt mák200gramm

1. 

burgonya 900 gramm

A krumplit héjával 20 - 25 percig főzzük, hűlni hagyjuk, majd megpucoljuk.

2. 

Lereszeljük a krumplit.

3. 

tyúk tojás 2 darab   1 csipet

Sót és tojást adunk hozzá.

4. 

búzadara 280 gramm

Búzadarát szórunk hozzá és tésztát gyúrunk. Fél órát állni hagyjuk.

5. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 120 milliliter  kristálycukor 80 gramm

A tejet a cukorral felforraljuk.

6. 

őrölt mák 200 gramm

Beleszórjuk a mákot, megkeverjük. Hűlni hagyjuk.

7. 

szilvalekvár 80 gramm

Lekvárt keverünk hozzá.

8. 

A mákból golyókat formálunk (2-2,5 cm).

9. 

finomliszt

Lisztel hintett deszkán a tésztából henger formát készítünk (4,5 cm vastag). A hengereket karikákra vágjuk fel kb 1,5 cm (35 darabra).

10. 

Minden egyes darabból lepény formát csinálunk, a közepébe helyezzük a mákos golyócskát és becsomagoljuk. Lisztben megforgatjuk.

11. 

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, egy pici sót adunk hozzá és belerakjuk a golyókat. Miután a felszínre úsztak, meg 4-5 percig főzzük.

12. 

A golyókat szűrőkanállal kiszedjük.

13. 

vaj

Olvasztott vajjal meglocsoljuk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés