szakacsreceptek.hu

Ájurvédikus Kichadi leves

Ájurvédikus Kichadi leves

    

Már nagyon sokszor esett arról szó, hogy az Ájurvéda szerint az lenne az ideális, ha ébredés után 1 órával ennénk először, majd 3 óránként Naplementéig. Ez nagyjából kihozza a napi 5-szöri étkezést. A Kichadi leves alapjai a fűszerek, baszmati rizs, Mungo bab ( vagy lencse) és a zöldségek.

Főzőcske

Adag

12

Az elkészítés ideje

45 min.

Nehézség

nagy

 

 

 
 
Fekete mustármag1.5teáskanál
basmati rizsa, fehér¾bögre
burgonya¾bögre
cuketti1.5bögre
fahéj, őrölt¼teáskanál
fekete bors, őrölt½teáskanál
himalája étkezési só rózsaszín1.5teáskanál
kurkuma fűszerkeverék1.5teáskanál
mandula4evőkanál
répa¾bögre
római kömény1.5teáskanál
tökmag, hámozott4evőkanál
vaj50gramm
víz6bögre
víz-
vöröshagyma½bögre
vöröslencse¾bögre
őrölt gyömbér½teáskanál
őrölt koriander ½teáskanál

1. 

mandula 4 evőkanál

A mandulát forró vízzel leöntjük, egy picit állni hagyjuk, leöntjük a vizet...

2. 

...és a mandulát meghámozzuk. Felvágjuk apróra.

3. 

vöröshagyma ½ bögre

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk fel ( használhatunk a hagyma helyet póréhagymát is ami az ájurvéda szerint inkább megfelelő.) A receptben egy 500 ml bögrét használunk. Ha kisebb adagokat szeretnénk akkor használhatunk kisebb bögrét is.

4. 

répa ¾ bögre

A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk és karikákra szeleteljük fel. A zöldség fajtákat ízlés szerint válogassuk ki.

5. 

burgonya ¾ bögre

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára szeleteljük fel.

6. 

cuketti 1.5 bögre

A cukkinit megmossuk és kockákra szeleteljük fel.

7. 

basmati rizsa, fehér ¾ bögre

Elkészítjük a rizst...

8. 

...folyóvízben átmossuk.

9. 

vöröslencse ¾ bögre

Elkészítjük a vörös lencsét ( vagy a Mungo- Mungó dahl babot ). Folyóvízben átmossuk.

10. 

vaj 50 gramm  római kömény 1.5 teáskanál  Fekete mustármag 1.5 teáskanál  kurkuma fűszerkeverék 1.5 teáskanál  őrölt koriander  ½ teáskanál  őrölt gyömbér ½ teáskanál  fahéj, őrölt ¼ teáskanál  fekete bors, őrölt ½ teáskanál

A fazékba vajat olvasztunk fel ( a legjobb ha ghee vajat használunk ). Ezután megpirítjuk a fűszereket. A fűszerek mennyiségét és fajtáját ízlés, vagy esetleg évszakok szerint, változtathatjuk.

11. 

tökmag, hámozott 4 evőkanál

Hozzáadjuk a mandulát, tökmagot, összekeverjük...

12. 

... hozzáadjuk a hagymát ( póréhagymát). Egy picit pirítjuk...

13. 

...és hozzáadjuk a baszmati rizst, lencsét...

14. 

himalája étkezési só rózsaszín 1.5 teáskanál

...sárgarépát a burgonyával. Megsózzuk.

15. 

víz 6 bögre

Forró vizet öntünk hozzá és alaposan összekeverjük. Lassú tűzzön 10 - 15 percig főzzük.

16. 

Hozzákeverjük a cukkinit.

17. 

víz

További 10 percig főzzük. Szükség szerint a vizet pótoljuk. Többször megkeverjük hogy a sűrű leves oda ne égjen. A levesünk elég sűrű, ezért főzés közben adhatunk hozzá még több vizet így ritkább lesz.

18. 

A leves rengeteg fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az elkészítésének rengeteg variációja létezik, amelyek a fűszerek, magvak, zöldségek variálásában rejlik. Amennyiben hüvelyesek nélkül készítjük el, így egy rizottót kapunk. Fő ételként tálalják, de köretnek is kiváló. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre vagy vacsorára is egyaránt. A fogyasztása heti 3-4 szer ajánlott. Kiváló betegség esetén, felgyógyulás időszakéban illetve diéta esetén.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés