Töltött burgonya tócsni
Gyors, egyszerű, elronthatatlan ebéd vagy vacsora. Tócsni azaz krumplilepény. Hagyományos magyar étel, és nagyon finom!
recept,recept fotó,burgonya,kovászos káposzta,sertéslapocka,Sertéshús,Szezonális receptek
Sertéshús
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 2.5 | kilogramm | |
fekete bors, őrölt | ½ | teáskanál | |
finomliszt | 6 | evőkanál | |
fokhagyma | 6 | gerezd | |
fritőzolaj | - | ||
hagyma | 250 | gramm | |
ketchup - csípős | 2 | evőkanál | |
kovászos káposzta | 500 | gramm | |
kukoricakeményítő | 1 | teáskanál | |
lecsó konzerv | 300 | gramm | |
majoránna | 2 | teáskanál | |
napraforgó olaj | 1 | evőkanál | |
sertéslapocka | 300 | gramm | |
szárított gomba | 150 | gramm | |
szójamártás | 1 | evőkanál | |
só | 3 | teáskanál | |
tyúk tojás | 4 | darab | |
víz | 3 | evőkanál | |
zsemlemorzsa | 4 | evőkanál | |
zsírszegény tej 1,5% | 150 | milliliter | |
ételízesítő | - |
Recept
1.
burgonya 2.5 kilogramm • tyúk tojás 4 darab • zsírszegény tej 1,5% 150 milliliter • fokhagyma 6 gerezd • só 2 teáskanál • majoránna 2 teáskanál • finomliszt 6 evőkanál • zsemlemorzsa 4 evőkanál
Burgonyát megpucoljuk, megmossuk és lereszeljük és annyi liszttel sűrítve, hogy ne folyjon. Üssünk bele tojást, tejet és fűszerezzük (zúzott fokhagyma, bors, só, majoránna esetleg zsemlemorzsa ha túl híg lenne a massza).Alaposan keverjük össze. Ha használtunk zsemlemorzsát akkor hagyjuk a tésztát picit állni.
2.
Bő, forró zsiradékba ( használhatunk klasszikus disznózsírt is) kanállal halmozzunk adagokat, egy kicsit lapítsuk meg és mind két oldalát süssük szép arany sárgára. Egy tócsni elkészítéséhez három kanál massza kell.
3. Töltelék savanyú káposztából
hagyma 100 gramm • kovászos káposzta 500 gramm • szárított gomba 150 gramm • napraforgó olaj 1 evőkanál • ételízesítő
Zsiradékon egy fej apró kockákra vágott vöröshagymát dinsztelünk, és azonnal hozzáadjuk a savanyú káposztát és az előre áztatott , leszűrt szárított gombát. Ha szükséges kevés vizet öntünk alá és hozzáadjuk a fűszersót.Az egészet puhára pároljuk kb 15- 20 percig.
4. Húsos töltelék
hagyma 150 gramm • sertéslapocka 300 gramm • fekete bors, őrölt ½ teáskanál • só 1 teáskanál • szójamártás 1 evőkanál • ketchup - csípős 2 evőkanál
Szintén olajon vagy más zsiradékon apróra vágott vöröshagymát dinsztelünk, és azonnal hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéshúst. Fűszerezzük, sózzuk, hozzá adunk ketchupot és szójamártást. Felöntjük vízzel és 30 percig pároljuk. úgy hogy a víz elpárologjon de a hús ne égjen oda.
5.
lecsó konzerv 300 gramm • kukoricakeményítő 1 teáskanál • víz 3 evőkanál
Majd a lecsót adjuk hozzá, felforraljuk és sűríthetjük habarással ami vízből és keményítő lisztből készül.
6. Tálalás
A tócsnikat egy tányérra helyezzük, minden egyesre teszünk a töltelékből és egy másik tócsnival letakarjuk. Kiváló hozzá a tartármártás is.
Jó étvágyat!