Kolozsvári káposzta

Tradicionális finom és laktató étel.
recept,recept fotó,kerek szemű rizs,sertés darálthús,kovászos káposzta,Sertéshús,Gluténmentes
Sertéshús
Főzőcske
Adag
8
Adag tömege
498 g
Adag energiatartalma
756 kcal
Az elkészítés ideje
1 h. 30 min.
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Hozzávalók
fekete bors, őrölt | 1 17 | teáskanál kcal | |
hagyma | 250 110 | gramm kcal | |
kerek szemű rizs | 350 1208 | gramm kcal | |
kolbász | 350 1089 | gramm kcal | |
kovászos káposzta | 1500 300 | gramm kcal | |
piros paprika, őrölt | 2 32 | teáskanál kcal | |
sertés darálthús | 1000 2600 | gramm kcal | |
só | 2 0 | teáskanál kcal | |
tejföl (14-18%) | 400 640 | milliliter kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 1 48 | deciliter kcal |
Recept
1. Elkészítés
kerek szemű rizs 350 gramm • só 2 teáskanál • hagyma 250 gramm • kolbász 350 gramm
A rizst folyó víz alatt megmossuk, egy lábasban szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a sót, majd felöntjük forró vízzel és puhára főzzük. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A kolbászt karikákra vágjuk és egy serpenyőn megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és tovább pirítjuk.


3.
kovászos káposzta 1500 gramm
Savanyú káposztát lecsepegtetjük, és amennyiben nagyon savanyú, egy kicsit átmossuk.

4. 1 réteg
fekete bors, őrölt ½ teáskanál
Az elkészített hozzávalókból rétegeket alkotunk egy mélyebb tepsibe. Az aljára a káposzta felét rakjuk, megszórjuk borssal, ráhelyezzük a pirított hagymás kolbász felét.

5. 2 réteg
A kolbászra az egész rizses-húsos masszát rárakjuk, és a tetejére a maradék hagymás kolbászt.

6. 3 réteg
fekete bors, őrölt ½ teáskanál • piros paprika, őrölt 2 teáskanál • tejföl (14-18%) 400 milliliter • zsírszegény tej 1,5% 1 deciliter
A tetejére a káposzta másik felét rakjuk, megszórjuk borssal és őrölt piros paprikával. Tejben tejfölt keverünk össze, és egyenletesen ráöntjük az elkészített kolozsvári káposztára.

7. Sütés
Előmelegített sütőben közepes hőfokon lefedve 45 percig sütjük. Majd kitakarjuk és magasabb hőfokon további 15-20 percig besütjük.

Jó étvágyat!