Bélszín tejszínes mártásnban
Igazán finom klasszikus, ahogy nagyapáink készítették ötven évvel ezelőtt.
recept,recept fotó,marhahús- hátszín,répa,petrezselyem,főzőtejszín,Marhahús,Cseh receptek,Gluténmentes
Marhahús
Cseh receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
ecet | 60 | milliliter | |
fekete bors, őrölt | ½ | teáskanál | |
főzőtejszín | 400 | milliliter | |
hagyma | 100 | gramm | |
köménymag, őrölt | ½ | teáskanál | |
marhahús- hátszín | 750 | gramm | |
nemes babérlevél | 3 | darab | |
petrezselyem | 200 | gramm | |
répa | 500 | gramm | |
só | 3 | teáskanál | |
víz | 1 | liter |
Recept
1. A hús elkészítése
marhahús- hátszín 750 gramm
A marhahúst (bélszínt, esetleg lapockát) megmossuk, és csíkokra vágjuk és kiklopfoljuk.
2. A zöldségpác elkészítése
víz 1 liter • répa 500 gramm • petrezselyem 200 gramm • hagyma 100 gramm • ecet 60 milliliter • só 3 teáskanál • köménymag, őrölt ½ teáskanál • fekete bors, őrölt ½ teáskanál • nemes babérlevél 3 darab
A zöldséget megpucoljuk, megmossuk, és felvágjuk, majd egy lábasba rakjuk és felöntjük vízzel. Sót, ecetet és fűszert adunk hozzá. Felforraljuk, majd egy picit főlni hagyjuk. Hűlni hagyjuk, de nem muszáj teljesen lehűteni. Az elkészített pácba belerakjuk a húst, és legkevesebb 12 órán át benne hagyjuk, de akár 3 napig is hagyhatjuk hűvös helyen.
3. Főzés
Pihentetés után a zöldséges húst 45 percig főzzük, vagy addig amíg meg nem puhul.
4. A mártás elkészítése
Amikor a hús megfőtt, kivesszük a lábasból. A babérleveleket is kiszedjük. A zöldségeket botmixerrel simára turmixoljuk.
5. A mártás főzése
főzőtejszín 400 milliliter
A turmixolt mártáshoz tejszínt adunk hozzá, és állandó keverés mellett besűrítjük.
6.
Levesszük a tűzről, és visszarakjuk a húst és így hagyjuk forrni egy picit.
7. Tálalás
Knédlivel tálaljuk.
Jó étvágyat!