Zöldséges muszaka

A muszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. Hús helyett próbáljuk most ki sárgarépával és padlizsánnal.
recept,recept fotó,répa,patiszon,padlizsán,burgonya,paradicsomszósz,Húsnélküli ételek,Szezonális receptek
Húsnélküli ételek
kategóriak
Húsnélküli ételek › Szezonális receptek › Szezon - Padlizsán › Szezon - Sárgarépa › Szezon - Burgonya › Szezon - Csillagtök ›Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 400 368 | gramm kcal | |
fahéj, őrölt | ½ 7 | teáskanál kcal | |
fehér bors, őrölt | ¼ 4 | teáskanál kcal | |
fekete bors, őrölt | ¼ 5 | teáskanál kcal | |
finomliszt | 2 105 | evőkanál kcal | |
fokhagyma | 4 22 | gerezd kcal | |
hagyma | 200 88 | gramm kcal | |
napraforgó olaj | 0 ?? | kcal | |
napraforgó olaj | 2 270 | evőkanál kcal | |
napraforgó olaj | ¼ 225 | deciliter kcal | |
padlizsán | 800 312 | gramm kcal | |
paradicsomszósz | 250 170 | milliliter kcal | |
patiszon | 400 80 | gramm kcal | |
répa | 400 180 | gramm kcal | |
szurokfű (oregánó) | 1 14 | teáskanál kcal | |
só | ½ 0 | teáskanál kcal | |
vaj | 50 367 | gramm kcal | |
víz | 1 0 | deciliter kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 4 192 | deciliter kcal |
Recept
1.
napraforgó olaj 2 evőkanál • hagyma 200 gramm
A hagymát apróra vágjuk és egy nagyobb edényben olajon megpirítjuk.



4.
víz 1 deciliter • fekete bors, őrölt ¼ teáskanál • fehér bors, őrölt ¼ teáskanál • só ½ teáskanál • fahéj, őrölt ½ teáskanál • szurokfű (oregánó) 1 teáskanál
Felöntjük egy kevés vízzel, fűszerezzük és lefedve 20 percig főzzük.

5.
paradicsomszósz 250 milliliter • fokhagyma 4 gerezd
Hozzáadjuk a paradicsom pürét és további 20 percig főzzük, amíg a víz elpárolog. Préselt fokhagymával ízesítjük.

6.
padlizsán 800 gramm • napraforgó olaj
A padlizsánt felszeleteljük és olajon mindkét oldaláról megsütjük.

7.
burgonya 400 gramm
A burgonyát meghámozzuk és sós vízben 10-15 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni és karikákra vágjuk.
8.
napraforgó olaj ¼ deciliter
Kivajazott sütőedénybe vagy tepsibe rakjuk a rétegeket. Először kezdjük a burgonyával.

9.
Ezután jöhet a padlizsán.

10.
A zöldség réteget elegyenlítjük.

11.
vaj 50 gramm • finomliszt 2 evőkanál
Egy kisebb bögrében vajat olvasztunk fel és belekeverjük a lisztet.

12.
zsírszegény tej 1,5% 4 deciliter
Fokozatosan kis adagokban hozzáadjuk a tejet és addig kevergetjük amíg be nem sűrűsödik, besamel mártást kapunk.

13.
A besamel mártást a muszaka tetejére egyenletesen ráöntjük.

14.
Előmelegített sütőben sütjük 220 °C kb 40 percig.

Jó étvágyat!