szakacsreceptek.hu

Zöldséges muszaka

Zöldséges muszaka

    

A muszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. Hús helyett próbáljuk most ki sárgarépával és padlizsánnal.

Főzőcske

Adag

8

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

nagy

 

 

 
 
burgonya400gramm
fahéj, őrölt½teáskanál
fehér bors, őrölt¼teáskanál
fekete bors, őrölt¼teáskanál
finomliszt2evőkanál
fokhagyma4gerezd
hagyma200gramm
napraforgó olaj-
napraforgó olaj2evőkanál
napraforgó olaj¼deciliter
padlizsán800gramm
paradicsomszósz250milliliter
patiszon400gramm
répa400gramm
szurokfű (oregánó)1teáskanál
½teáskanál
vaj50gramm
víz1deciliter
zsírszegény tej 1,5%4deciliter

1. 

napraforgó olaj 2 evőkanál  hagyma 200 gramm

A hagymát apróra vágjuk és egy nagyobb edényben olajon megpirítjuk.

2. 

répa 400 gramm

Hozzáadjuk a vastagon lereszelt sárgarépát.

3. 

patiszon 400 gramm

Hozzáadjuk a vastagon lereszelt padlizsánt (vagy más fajta tököt).

4. 

víz 1 deciliter  fekete bors, őrölt ¼ teáskanál  fehér bors, őrölt ¼ teáskanál   ½ teáskanál  fahéj, őrölt ½ teáskanál  szurokfű (oregánó) 1 teáskanál

Felöntjük egy kevés vízzel, fűszerezzük és lefedve 20 percig főzzük.

5. 

paradicsomszósz 250 milliliter  fokhagyma 4 gerezd

Hozzáadjuk a paradicsom pürét és további 20 percig főzzük, amíg a víz elpárolog. Préselt fokhagymával ízesítjük.

6. 

padlizsán 800 gramm  napraforgó olaj

A padlizsánt felszeleteljük és olajon mindkét oldaláról megsütjük.

7. 

burgonya 400 gramm

A burgonyát meghámozzuk és sós vízben 10-15 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni és karikákra vágjuk.

8. 

napraforgó olaj ¼ deciliter

Kivajazott sütőedénybe vagy tepsibe rakjuk a rétegeket. Először kezdjük a burgonyával.

9. 

Ezután jöhet a padlizsán.

10. 

A zöldség réteget elegyenlítjük.

11. 

vaj 50 gramm  finomliszt 2 evőkanál

Egy kisebb bögrében vajat olvasztunk fel és belekeverjük a lisztet.

12. 

zsírszegény tej 1,5% 4 deciliter

Fokozatosan kis adagokban hozzáadjuk a tejet és addig kevergetjük amíg be nem sűrűsödik, besamel mártást kapunk.

13. 

A besamel mártást a muszaka tetejére egyenletesen ráöntjük.

14. 

Előmelegített sütőben sütjük 220 °C kb 40 percig.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés