RECEPTEK

Borscs - orosz céklaleves

Borscs - orosz céklaleves

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Bulgáriában népszerű, a legtöbb esetben céklából készült leves. Sok variációja létezik, általában a hozzávalók változtatásából adódóan, de az elkészítés módja, menete, mondhatjuk, ugyanaz.

recept,recept fotó,marhahús ,sertéscomb,cékla,fehérkáposzta,Húslevesek,Gluténmentes

Húslevesek

Főzőcske

Adag

10

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

nagy

Hozzávalók

Hozzávalók

burgonya

400

368

gramm

kcal

cékla

400

192

gramm

kcal

ecet

1

7

evőkanál

kcal

fehérkáposzta

600

174

gramm

kcal

fekete bors, őrölt

½

9

teáskanál

kcal

fokhagyma

4

22

gerezd

kcal

füstölt szalonna

100

558

gramm

kcal

hagyma

200

88

gramm

kcal

kristálycukor

1

61

evőkanál

kcal

köménymag, darált

½

9

teáskanál

kcal

marhahús

500

725

gramm

kcal

nemes babérlevél

4

??

darab

kcal

paradicsomszósz

250

170

gramm

kcal

petrezselyem

150

95

gramm

kcal

répa

300

135

gramm

kcal

sertéscomb

500

855

gramm

kcal

sertészsír

20

180

gramm

kcal

szegfűbors

6

??

darab

kcal

szegfűszeg- egész

2

??

darab

kcal

0

??

kcal

2.5

0

teáskanál

kcal

vaj

50

367

gramm

kcal

velőscsont

2

??

darab

kcal

víz

200

0

milliliter

kcal

víz

2

0

liter

kcal

zeller

150

75

gramm

kcal

 

Recept

1. 1.fazék: A hús elkészítése

marhahús  500 gramm  sertéscomb 500 gramm  víz 2 liter   1.5 teáskanál  nemes babérlevél 4 darab  szegfűszeg- egész 2 darab  szegfűbors 6 darab  velőscsont 2 darab

A húst vastagabb szeletekre felvágjuk. Feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a sót, borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és lassan kb 1 órán keresztül főzzük. A sertés húst kiszedjük a marhahúst viszont hagyjuk tovább főlni puhára.

A húst vastagabb szeletekre felvágjuk....

2. 2,fazék: A cékla elkészítése

cékla 400 gramm  fokhagyma 2 gerezd  vaj 50 gramm

A céklát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és felvágjuk szeletekre. Felolvasztjuk a vajat és a fokhagymát megpirítjuk rajta.

A céklát meghámozzuk és kis kockákra...

3. 

 ½ teáskanál  kristálycukor 1 evőkanál

Hozzáadjuk a céklát,sót és a cukrot.

Hozzáadjuk a céklát,sót és a cukrot....

4. 

víz 200 milliliter

Vizet adunk hozzá és egy óráig puhára főzzük.

Vizet adunk hozzá és egy óráig puhára...

5. 3.fazék: A zöldség elkészítése

füstölt szalonna 100 gramm  sertészsír 20 gramm  hagyma 200 gramm

A szalonnát csíkokra vágjuk és egy nagy fazékban kevés zsíron megpirítjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és megpirítjuk a szalonnán.

A szalonnát csíkokra vágjuk és egy nagy...

6. 

zeller 150 gramm  petrezselyem 150 gramm  répa 300 gramm

A zöldséget megpucoljuk, megmossuk és csíkokra reszeljük.

A zöldséget megpucoljuk, megmossuk és csíkokra...

7. 

 ½ teáskanál

A zöldséget a hagymához adjuk, megsózzuk, megkeverjük és rövid ideig pirítjuk.

A zöldséget a hagymához adjuk, megsózzuk,...

8. 

fehérkáposzta 600 gramm

A káposztát apróra vágjuk. Hozzáadjuk a zöldséghez...

A káposztát apróra vágjuk. Hozzáadjuk a...

9. 

burgonya 400 gramm

...a kockákra szeletelt burgonyával együtt.

...a kockákra szeletelt burgonyával együtt....

10. 

Felöntjük a megfőtt, leszűrt húslevessel.

Felöntjük a megfőtt, leszűrt húslevessel....

11. 

fekete bors, őrölt ½ teáskanál  köménymag, darált ½ teáskanál

Hozzáadjuk a borsot, fűszerköményt, összekeverjük és fél órán keresztül főzzük.

Hozzáadjuk a borsot, fűszerköményt,...

12. A borscs leves elkészítése

A marhahúst csíkokra szedjük.

A marhahúst csíkokra szedjük....

13. 

A sertéshúst kockákra vágjuk.

A sertéshúst kockákra vágjuk....

14. 

A húsokat a leveshez adjuk.

A húsokat a leveshez adjuk....

15. 

paradicsomszósz 250 gramm

Paradicsompürét adunk hozzá...

Paradicsompürét adunk hozzá......

16. 

ecet 1 evőkanál  fokhagyma 2 gerezd 

.... az elkészített céklát, ecetet és a préselt fokhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük és felforraljuk. Szükség szerint sózzuk. Tejföllel tálaljuk.

.... az elkészített céklát, ecetet és a...

Jó étvágyat!

Ajánlott receptek

Kedvenc keresések

Legolvasottabb receptek

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés