szakacsreceptek.hu

Borscs - orosz céklaleves

    

A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Bulgáriában népszerű, a legtöbb esetben céklából készült leves. Sok variációja létezik, általában a hozzávalók változtatásából adódóan, de az elkészítés módja, menete, mondhatjuk, ugyanaz.

Főzőcske

Adag

10

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

nagy

 

 

 
 
burgonya400gramm
cékla400gramm
ecet1evőkanál
fehérkáposzta600gramm
fekete bors, őrölt½teáskanál
fokhagyma4gerezd
füstölt szalonna100gramm
hagyma200gramm
kristálycukor1evőkanál
köménymag, darált½teáskanál
marhahús 500gramm
nemes babérlevél4darab
paradicsomszósz250gramm
petrezselyem150gramm
répa300gramm
sertéscomb500gramm
sertészsír20gramm
szegfűbors6darab
szegfűszeg- egész2darab
-
2.5teáskanál
vaj50gramm
velőscsont2darab
víz200milliliter
víz2liter
zeller150gramm

1. 1.fazék: A hús elkészítése

marhahús  500 gramm  sertéscomb 500 gramm  víz 2 liter   1.5 teáskanál  nemes babérlevél 4 darab  szegfűszeg- egész 2 darab  szegfűbors 6 darab  velőscsont 2 darab

A húst vastagabb szeletekre felvágjuk. Feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a sót, borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és lassan kb 1 órán keresztül főzzük. A sertés húst kiszedjük a marhahúst viszont hagyjuk tovább főlni puhára.

1.fazék: A hús elkészítése

2. 2,fazék: A cékla elkészítése

cékla 400 gramm  fokhagyma 2 gerezd  vaj 50 gramm

A céklát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és felvágjuk szeletekre. Felolvasztjuk a vajat és a fokhagymát megpirítjuk rajta.

2,fazék: A cékla elkészítése

3. 

 ½ teáskanál  kristálycukor 1 evőkanál

Hozzáadjuk a céklát,sót és a cukrot.

4. 

víz 200 milliliter

Vizet adunk hozzá és egy óráig puhára főzzük.

5. 3.fazék: A zöldség elkészítése

füstölt szalonna 100 gramm  sertészsír 20 gramm  hagyma 200 gramm

A szalonnát csíkokra vágjuk és egy nagy fazékban kevés zsíron megpirítjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és megpirítjuk a szalonnán.

3.fazék: A zöldség elkészítése

6. 

zeller 150 gramm  petrezselyem 150 gramm  répa 300 gramm

A zöldséget megpucoljuk, megmossuk és csíkokra reszeljük.

7. 

 ½ teáskanál

A zöldséget a hagymához adjuk, megsózzuk, megkeverjük és rövid ideig pirítjuk.

8. 

fehérkáposzta 600 gramm

A káposztát apróra vágjuk. Hozzáadjuk a zöldséghez...

9. 

burgonya 400 gramm

...a kockákra szeletelt burgonyával együtt.

10. 

Felöntjük a megfőtt, leszűrt húslevessel.

11. 

fekete bors, őrölt ½ teáskanál  köménymag, darált ½ teáskanál

Hozzáadjuk a borsot, fűszerköményt, összekeverjük és fél órán keresztül főzzük.

12. A borscs leves elkészítése

A marhahúst csíkokra szedjük.

A borscs leves elkészítése

13. 

A sertéshúst kockákra vágjuk.

14. 

A húsokat a leveshez adjuk.

15. 

paradicsomszósz 250 gramm

Paradicsompürét adunk hozzá...

16. 

ecet 1 evőkanál  fokhagyma 2 gerezd 

.... az elkészített céklát, ecetet és a préselt fokhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük és felforraljuk. Szükség szerint sózzuk. Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés