Borscs - orosz céklaleves

A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Bulgáriában népszerű, a legtöbb esetben céklából készült leves. Sok variációja létezik, általában a hozzávalók változtatásából adódóan, de az elkészítés módja, menete, mondhatjuk, ugyanaz.
recept,recept fotó,marhahús ,sertéscomb,cékla,fehérkáposzta,Húslevesek,Gluténmentes
Húslevesek
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 400 368 | gramm kcal | |
cékla | 400 192 | gramm kcal | |
ecet | 1 7 | evőkanál kcal | |
fehérkáposzta | 600 174 | gramm kcal | |
fekete bors, őrölt | ½ 9 | teáskanál kcal | |
fokhagyma | 4 22 | gerezd kcal | |
füstölt szalonna | 100 558 | gramm kcal | |
hagyma | 200 88 | gramm kcal | |
kristálycukor | 1 61 | evőkanál kcal | |
köménymag, darált | ½ 9 | teáskanál kcal | |
marhahús | 500 725 | gramm kcal | |
nemes babérlevél | 4 ?? | darab kcal | |
paradicsomszósz | 250 170 | gramm kcal | |
petrezselyem | 150 95 | gramm kcal | |
répa | 300 135 | gramm kcal | |
sertéscomb | 500 855 | gramm kcal | |
sertészsír | 20 180 | gramm kcal | |
szegfűbors | 6 ?? | darab kcal | |
szegfűszeg- egész | 2 ?? | darab kcal | |
só | 0 ?? | kcal | |
só | 2.5 0 | teáskanál kcal | |
vaj | 50 367 | gramm kcal | |
velőscsont | 2 ?? | darab kcal | |
víz | 200 0 | milliliter kcal | |
víz | 2 0 | liter kcal | |
zeller | 150 75 | gramm kcal |
Recept
1. 1.fazék: A hús elkészítése
marhahús 500 gramm • sertéscomb 500 gramm • víz 2 liter • só 1.5 teáskanál • nemes babérlevél 4 darab • szegfűszeg- egész 2 darab • szegfűbors 6 darab • velőscsont 2 darab
A húst vastagabb szeletekre felvágjuk. Feltesszük 2,5 liter hideg vízben főni a csontokkal. A vízbe beletesszük a sót, borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és lassan kb 1 órán keresztül főzzük. A sertés húst kiszedjük a marhahúst viszont hagyjuk tovább főlni puhára.

2. 2,fazék: A cékla elkészítése
cékla 400 gramm • fokhagyma 2 gerezd • vaj 50 gramm
A céklát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és felvágjuk szeletekre. Felolvasztjuk a vajat és a fokhagymát megpirítjuk rajta.



5. 3.fazék: A zöldség elkészítése
füstölt szalonna 100 gramm • sertészsír 20 gramm • hagyma 200 gramm
A szalonnát csíkokra vágjuk és egy nagy fazékban kevés zsíron megpirítjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és megpirítjuk a szalonnán.

6.
zeller 150 gramm • petrezselyem 150 gramm • répa 300 gramm
A zöldséget megpucoljuk, megmossuk és csíkokra reszeljük.




10.
Felöntjük a megfőtt, leszűrt húslevessel.

11.
fekete bors, őrölt ½ teáskanál • köménymag, darált ½ teáskanál
Hozzáadjuk a borsot, fűszerköményt, összekeverjük és fél órán keresztül főzzük.

12. A borscs leves elkészítése
A marhahúst csíkokra szedjük.

13.
A sertéshúst kockákra vágjuk.

14.
A húsokat a leveshez adjuk.


16.
ecet 1 evőkanál • fokhagyma 2 gerezd • só
.... az elkészített céklát, ecetet és a préselt fokhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük és felforraljuk. Szükség szerint sózzuk. Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!