Szilveszteri savanyú káposzta leves
![Szilveszteri savanyú káposzta leves](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001821/img_hu_4x3/szilveszteri-savanyu-kaposzta-leves_00180.jpg)
A szilveszteri bulihoz nagy adagban készíthető leves. A recept 18-20 adagra elegendő! Nagy, legalább 8 literes lábasban készítsük!
recept,recept fotó,sertéscomb,szárított gomba,szárított gomba,kovászos káposzta,aszalt szilva,kolbász,Húslevesek,Szilveszteri receptek,Laktózmentes ,Gluténmentes
Húslevesek
Hozzávalók
Hozzávalók
aszalt szilva | 12 | darab | |
hagyma | 250 | gramm | |
kolbász | 500 | gramm | |
kovászos káposzta | 2.5 | kilogramm | |
piros paprika, őrölt | 3 | teáskanál | |
sertéscomb | 500 | gramm | |
sertészsír | 50 | gramm | |
szárított gomba | 80 | gramm | |
só | 1 | teáskanál | |
víz | 4.5 | liter |
Recept
1.
hagyma 250 gramm • sertészsír 50 gramm
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és forró zsíron megpirítjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8709.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8715.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8716.jpg)
4.
A pirított hagymához hozzáadjuk a húst és kicsit megpirítjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8719.jpg)
5.
Hozzáadjuk a gombát...
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8720.jpg)
6.
piros paprika, őrölt 3 teáskanál • só 1 teáskanál
...levesszük a tűzről és hozzáadjuk a paprikát és a sót. Összekeverjük...
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8724.jpg)
7.
víz 1.5 liter
...majd felöntjük vízzel. Felforraljuk és 35 percig közepes lángon főzzük, pároljuk a húst.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8728.jpg)
8.
kovászos káposzta 2.5 kilogramm
A káposztáról leöntjük a vizet (a megadott mennyiségből kb 2 kg káposzta és 0,5 liter káposzta lé marad). A káposzta levét nem öntjük ki, a leves végső ízesítésére használjuk majd.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8734.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8735.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8729.jpg)
11.
A káposztát, szilvát és a gombát hozzáadjuk a húshoz.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8740.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8743.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8744.jpg)
14.
A megfőtt kolbászt kivesszük, karikákra vágjuk, majd visszarakjuk a levesbe. Amennyiben a leves nem elég savanyú, úgy hozzáönthetünk a káposzta levéből, amelyet előzetesen félretettünk, majd újra felforraljuk a levest.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001821/small/IMG_8748w.jpg)
Jó étvágyat!