szakacsreceptek.hu

Káposztaleves

     

Káposztaleves - savanyú káposztából készül és friss kenyérrel vagy más péksüteményekkel fogyasztjuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá tejfölt is. Egyformán ízlik télen vagy nyáron, ezért nem csak karácsonykor főzzük.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

1 h. 20 min.

Nehézség

alacsony

 

 

 
 
Fokhagyma5gerezd
Hagyma150gramm
Kolbász200gramm
Kovászos káposzta1.5kilogramm
Piros paprika, őrölt3teáskanál
Sertéslapocka800gramm
Sertészsír50gramm
Szárított gomba30gramm
1teáskanál
Víz2liter

1. Hagymás alap és a hús elkészítése

sertéslapocka 800 g  hagyma 150 g  sertészsír 50 g

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és disznó zsíron (olajon) megpirítjuk. A húst megmossuk, a zsíros részeket eltávolítjuk és kockára szeleteljük. A húst hozzáadjuk a hagymához és kevergetjük.

Hagymás alap és a hús elkészítése

2. 

 1 TK  piros paprika, őrölt 3 TK  víz ½ l  szárított gomba 30 g

Megszórjuk sóval és őrölt piros paprikával. Felöntjük annyi vizet, hogy bőven ellepje és 40 percig fedő alatt főzzük amíg a hús puha lesz.A szárított gombát vízbe beáztatjuk és állni hagyjuk egy rövid ideig. Ezután leöntjük a vizet és hozzáadjuk a leveshez, kb a főzés 30 percénél.

3. Savanyú káposzta

kovászos káposzta 1.5 kg  víz 1.5 l

A savanyú káposztát kiöblítjük és kisebb csíkokra vágjuk.Hozzáadjuk a húshoz és felöntjük vízzel úgy hogy a káposzta ritka maradjon. A káposztalevet meghagyjuk a főzés végére, amikor majd hozzáadjuk a leveshez.

Savanyú káposzta

4. Kolbász

kolbász 200 g  fokhagyma 5 gerezd

A káposztalevest megkeverjük és hozzáadjuk a kolbászt. Húsz percig főzzük a káposztalevesben, utána kivesszük és karikákra szeleteljük, és vissza rakjuk a fazékba.Az egészet jól megkeverjük.

Kolbász

5. 

A káposztalevest néhány nap után is nagyon finom. Általában a második, harmadik napon a legfinomabb. Épen ezért jó ha nagyobb fazékban főzzük. Ha kolbász nélkül főzzük akkor fogyókúrázóknak is ajánlott.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés