Káposztaleves
Káposztaleves - savanyú káposztából készül és friss kenyérrel vagy más péksüteményekkel fogyasztjuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá tejfölt is. Egyformán ízlik télen vagy nyáron, ezért nem csak karácsonykor főzzük.
recept,recept fotó,sertéslapocka,kovászos káposzta,kolbász,Húslevesek,Gluténmentes ,Laktózmentes
Húslevesek
Hozzávalók
Hozzávalók
fokhagyma | 5 | gerezd | |
hagyma | 150 | gramm | |
kolbász | 200 | gramm | |
kovászos káposzta | 1.5 | kilogramm | |
piros paprika, őrölt | 3 | teáskanál | |
sertéslapocka | 800 | gramm | |
sertészsír | 50 | gramm | |
szárított gomba | 30 | gramm | |
só | 1 | teáskanál | |
víz | 2 | liter |
Recept
1. Hagymás alap és a hús elkészítése
sertéslapocka 800 gramm • hagyma 150 gramm • sertészsír 50 gramm
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és disznó zsíron (olajon) megpirítjuk. A húst megmossuk, a zsíros részeket eltávolítjuk és kockára szeleteljük. A húst hozzáadjuk a hagymához és kevergetjük.
2.
só 1 teáskanál • piros paprika, őrölt 3 teáskanál • víz ½ liter • szárított gomba 30 gramm
Megszórjuk sóval és őrölt piros paprikával. Felöntjük annyi vizet, hogy bőven ellepje és 40 percig fedő alatt főzzük amíg a hús puha lesz.A szárított gombát vízbe beáztatjuk és állni hagyjuk egy rövid ideig. Ezután leöntjük a vizet és hozzáadjuk a leveshez, kb a főzés 30 percénél.
3. Savanyú káposzta
kovászos káposzta 1.5 kilogramm • víz 1.5 liter
A savanyú káposztát kiöblítjük és kisebb csíkokra vágjuk.Hozzáadjuk a húshoz és felöntjük vízzel úgy hogy a káposzta ritka maradjon. A káposztalevet meghagyjuk a főzés végére, amikor majd hozzáadjuk a leveshez.
4. Kolbász
kolbász 200 gramm • fokhagyma 5 gerezd
A káposztalevest megkeverjük és hozzáadjuk a kolbászt. Húsz percig főzzük a káposztalevesben, utána kivesszük és karikákra szeleteljük, és vissza rakjuk a fazékba.Az egészet jól megkeverjük.
5.
A káposztalevest néhány nap után is nagyon finom. Általában a második, harmadik napon a legfinomabb. Épen ezért jó ha nagyobb fazékban főzzük. Ha kolbász nélkül főzzük akkor fogyókúrázóknak is ajánlott.
Jó étvágyat!