Bélszín tejszínes mártással
Mi is a svíčková? Végeredményben és röviden: ízletes kombinációja az omlós bélszínnek, krémes mártásnak és természetesen a cseh konyha egyik alapkövének számító knédlinek.
recept,recept fotó,marhahús -comb,zsírszalonna,habtejszín (30-33%),Marhahús,Cseh receptek
Marhahús
Cseh receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
Szendvicskenyér knédli recept | - | ||
citromlé | 2 | evőkanál | |
ecet | 2 | evőkanál | |
fekete bors, egész | 10 | darab | |
finomliszt | 30 | gramm | |
habtejszín (30-33%) | 200 | milliliter | |
hagyma | 150 | gramm | |
kristálycukor | 1 | evőkanál | |
marhahús -comb | 800 | gramm | |
napraforgó olaj | - | ||
nemes babérlevél | 6 | darab | |
petrezselyem | 200 | gramm | |
répa | 300 | gramm | |
szegfűbors | 5 | darab | |
só | 2 | teáskanál | |
teljes zsírtartalmú mustár | 1 | evőkanál | |
víz | 400 | milliliter | |
zeller | 150 | gramm | |
zsírszalonna | 200 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 100 | milliliter |
Recept
1.
hagyma 150 gramm • répa 300 gramm • petrezselyem 200 gramm • zeller 150 gramm
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk fel. A zöldséget megpucoljuk, megmossuk és felvágjuk.

2.
marhahús -comb 800 gramm • zsírszalonna 200 gramm
Megmossuk átszúrjuk a húst, a lyukakba beletesszük a vékony szeletekre vágott szalonnát.


4.
víz 300 milliliter • só 2 teáskanál • szegfűbors 5 darab • fekete bors, egész 10 darab • nemes babérlevél 6 darab
A vízbe babérlevelet és borsot rakunk felforraljuk, sót adunk hozzá.

5.
kristálycukor 1 evőkanál • teljes zsírtartalmú mustár 1 evőkanál
A szalonnát ami megmaradt kisütjük. Hagymás zsíron a tepertőket megpirítjuk. Cukrot szórunk hozzá és egy kevés mustárt is adhatunk hozzá és karamellizáljuk.

6.
ecet 2 evőkanál • citromlé 2 evőkanál • víz 100 milliliter
Hozzá adjuk a zöldséget, ecetet, citrom levét. Egy pici lereszelt citrom héját is keverhetünk hozzá. Összekeverjük, vizet öntünk hozzá és lefedve percig párolni hagyjuk.

7.
A zöldséghez hozzá adjuk a húst és rá öntjük az elkészített, leszűrt vizet amiben a babérlevelet és a borsot főztük. Tovább főzzük lefedve amíg a hús puha nem lesz ( kb 1,5 vagy 2 órán keresztül ). Szükség szerint adunk hozzá vizet.

8.
zsírszegény tej 1,5% 100 milliliter • habtejszín (30-33%) 200 milliliter • finomliszt 30 gramm
A puhára főt húst kivesszük. Tejben,és tejszínben lisztet habarunk el. Hozzáadjuk a zöldséghez, felforraljuk és botmixerrel turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk vagy esetleg ecetet adunk hozzá.

9.
A húst szeletekre vágjuk, leöntjük a mártással és knédlivel tálaljuk.

Jó étvágyat!