Szlovák hagyományos karácsonyi étel a túrós illetve a mákos guba. Tálalhatják akár dióval, juhtúróval vagy káposztával is. Az elnevezése és a tálalása minden régióban különböző. A megadott alapanyagokból 250 gr gubát ...
Az otthoni a legfinomabb. Évközben reggelire, másnap sütés után, karácsonyra a káposztaleves mellé. A gyermekeknek ízlik a fonnott kalácsból készült "aranygaluska" is, amikor a fonott kalácsot kockákra vágjuk a tányéron és ...
Recept egy ízletes édességre leveles tésztából négyféle töltelékkel. Egy tésztából csak egy kisebb kalácsot készítünk, ezért legalább kettőt kell sütni :)
A közkedvelt, hagyományos szlovák juhtúrós pirog, tejföllel és szalonnával. Tálalhatjuk, apróra vágott snidlinggel, apróra vágott kaporral, vagy pirított hagymával.
A házi foszlós, puha kalácsnak nincs párja. Főleg, ha megtöltjük, sok dióval különösen finom. Jól jön egy bögre forró ital mellé reggelire vagy uzsonnára, de egy étkezést is lezárhatunk vele. Sőt, az ünnepi asztal dísze is lehet.