Karácsonyi fonott kalács
Az otthoni a legfinomabb. Évközben reggelire, másnap sütés után, karácsonyra a káposztaleves mellé. A gyermekeknek ízlik a fonnott kalácsból készült "aranygaluska" is, amikor a fonott kalácsot kockákra vágjuk a tányéron és leöntjük vaníliás krémmel.
recept,recept fotó,mazsola,zsírszegény tej 1,5%,friss élesztő,vaj,tyúk tojás,tyúk tojás,finomliszt,rétesliszt,Édes reggeli,Karácsony
Édes reggeli
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 300 | gramm | |
friss élesztő | 30 | gramm | |
kristálycukor | 100 | gramm | |
mazsola | 60 | gramm | |
rétesliszt | 200 | gramm | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 125 | gramm | |
vaníliacukor | 20 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 200 | milliliter |
Recept
1. A tészta elkészítése
mazsola 60 gramm • zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter • friss élesztő 30 gramm • kristálycukor 100 gramm • vaníliacukor 20 gramm • vaj 125 gramm • tyúk tojás 1 darab • finomliszt 300 gramm • rétesliszt 200 gramm
A mazsolákat megmossuk, és egy kis időre vízbe áztatjuk. A tejet enyhén felmelegítjük, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, egy teáskanál lisztet (a kimért alapanyagokból)és szétmorzsolt élesztőt. Kovászt készítünk belőle.Egy mélyebb tálba beleöntjük mindkét lisztet, hozzáadjuk a cukrot, vanília cukrot, tojást, felolvasztott vajat,kovászt és a mazsolát.
2.
Kidolgozzuk a tésztát és letakarjuk az edényben. Szobahőmérséklet mellet egy órán át kelni hagyjuk.
3.
A tésztát lisztel meghintet gyúrólapra tesszük és felosztjuk hat nagyobb és két kisebb részre. A nagyobb részekből hat 35 cm hengert alakítunk ki, a kisebb részekből pedig 20 cm kisebb hengereket.
4.
A három hengerből copfot fonunk és ráhelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sodrófa segítségével, enyhe nyomással a tészta közepére és teljes szélességében egy mélyedést csinálunk.
5.
A következő három hengerből is copfot fonunk, amelyet az első copf mélyedésébe helyezünk. Megismételjük a folyamatot a sodrófával és egy újjabb mélyedést hozunk létre.
6.
Megfonjuk az utolsó 2 tésztahengert is, és ezt az egyszerű copfot behelyezzük a második copfban létrehozott mélyedésbe.
7.
A fonott kalács oldalaira rövid hurka pálcikákat szurkálunk be, hogy a kalács ne veszítse el a formáját a sütés közben.A sütőlapon meg 20 percig kelni hagyjuk.
8.
tyúk tojás 1 darab
Megkenjük felvert tojással és ízlés szerint megszórhatjuk mandulával. Előre melegített sütőben, közepes hőmérsékleti fokozaton (150 - 170 °C) cca. 35 percen keresztül sütjük. A sütés megfelelőségét úgy próbáljuk ki, hogy a hurkapálcikát beleszúrjuk a fonott kalácsba, és ha kihúzás után a tészta száraz lesz és nem ragad, akkor már megsült..
9.
A megsült kalácsot, a hurkapálcikák eltávolítása után megkenjük tejjel és megszórjuk cukorra.. Kihűlés után felszeleteljük,
Jó étvágyat!