RECEPTEK

Karácsonyi fonott kalács

Karácsonyi fonott kalács

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Az otthoni a legfinomabb. Évközben reggelire, másnap sütés után, karácsonyra a káposztaleves mellé. A gyermekeknek ízlik a fonnott kalácsból készült "aranygaluska" is, amikor a fonott kalácsot kockákra vágjuk a tányéron és leöntjük vaníliás krémmel.

recept,recept fotó,mazsola,zsírszegény tej 1,5%,friss élesztő,vaj,tyúk tojás,tyúk tojás,finomliszt,rétesliszt,Édes reggeli,Karácsony

Édes reggeli

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

2 h.

Nehézség

közepes

Hozzávalók

Hozzávalók

finomliszt

300

1041

gramm

kcal

friss élesztő

30

31

gramm

kcal

kristálycukor

100

402

gramm

kcal

mazsola

60

171

gramm

kcal

rétesliszt

200

712

gramm

kcal

tyúk tojás

2

176

darab

kcal

vaj

125

918

gramm

kcal

vaníliacukor

20

73

gramm

kcal

zsírszegény tej 1,5%

200

96

milliliter

kcal

 

Recept

1. A tészta elkészítése

mazsola 60 gramm  zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter  friss élesztő 30 gramm  kristálycukor 100 gramm  vaníliacukor 20 gramm  vaj 125 gramm  tyúk tojás 1 darab  finomliszt 300 gramm  rétesliszt 200 gramm

A mazsolákat megmossuk, és egy kis időre vízbe áztatjuk. A tejet enyhén felmelegítjük, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, egy teáskanál lisztet (a kimért alapanyagokból)és szétmorzsolt élesztőt. Kovászt készítünk belőle.Egy mélyebb tálba beleöntjük mindkét lisztet, hozzáadjuk a cukrot, vanília cukrot, tojást, felolvasztott vajat,kovászt és a mazsolát.

A mazsolákat megmossuk, és egy kis időre vízbe...

2. 

Kidolgozzuk a tésztát és letakarjuk az edényben. Szobahőmérséklet mellet egy órán át kelni hagyjuk.

Kidolgozzuk a tésztát és letakarjuk az...

3. 

A tésztát lisztel meghintet gyúrólapra tesszük és felosztjuk hat nagyobb és két kisebb részre. A nagyobb részekből hat 35 cm hengert alakítunk ki, a kisebb részekből pedig 20 cm kisebb hengereket.

A tésztát lisztel meghintet gyúrólapra...

4. 

A három hengerből copfot fonunk és ráhelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sodrófa segítségével, enyhe nyomással a tészta közepére és teljes szélességében egy mélyedést csinálunk.

A három hengerből copfot fonunk és...

5. 

A következő három hengerből is copfot fonunk, amelyet az első copf mélyedésébe helyezünk. Megismételjük a folyamatot a sodrófával és egy újjabb mélyedést hozunk létre.

A következő három hengerből is copfot fonunk,...

6. 

Megfonjuk az utolsó 2 tésztahengert is, és ezt az egyszerű copfot behelyezzük a második copfban létrehozott mélyedésbe.

Megfonjuk az utolsó 2 tésztahengert is, és ezt...

7. 

A fonott kalács oldalaira rövid hurka pálcikákat szurkálunk be, hogy a kalács ne veszítse el a formáját a sütés közben.A sütőlapon meg 20 percig kelni hagyjuk.

A fonott kalács oldalaira rövid hurka...

8. 

tyúk tojás 1 darab

Megkenjük felvert tojással és ízlés szerint megszórhatjuk mandulával. Előre melegített sütőben, közepes hőmérsékleti fokozaton (150 - 170 °C) cca. 35 percen keresztül sütjük. A sütés megfelelőségét úgy próbáljuk ki, hogy a hurkapálcikát beleszúrjuk a fonott kalácsba, és ha kihúzás után a tészta száraz lesz és nem ragad, akkor már megsült..

Megkenjük felvert tojással és ízlés szerint...

9. 

A megsült kalácsot, a hurkapálcikák eltávolítása után megkenjük tejjel és megszórjuk cukorra.. Kihűlés után felszeleteljük,

Jó étvágyat!

Ajánlott receptek

Kedvenc keresések

Legolvasottabb receptek

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Bejelentkezés