Húsvéti kiskakas

Finom sült kalácsok kelt tésztából, Húsvéti kivitelezésben.
recept,recept fotó,friss élesztő,rétesliszt,szilvalekvár,darabos túró,Kalácsok,Húsvéti receptek
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | 0 ?? | kcal | |
darabos túró | 130 153 | gramm kcal | |
fahéj, őrölt | 0 ?? | kcal | |
friss élesztő | 25 26 | gramm kcal | |
kristálycukor | 0 ?? | kcal | |
napraforgó olaj | 0 ?? | kcal | |
porcukor | 1 20 | teáskanál kcal | |
porcukor | 30 117 | gramm kcal | |
porcukor | 2 78 | evőkanál kcal | |
rum | 1 36 | evőkanál kcal | |
rétesliszt | 470 1674 | gramm kcal | |
szilvalekvár | 130 159 | gramm kcal | |
só | 1 0 | csipet kcal | |
tojássárgája | 1 57 | darab kcal | |
tyúk tojás | 2 176 | darab kcal | |
vaj | 60 441 | gramm kcal | |
vaníliacukor | 1 73 | darab kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 205 99 | milliliter kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 1 3 | teáskanál kcal |
Recept
1. Kovász elkészítése
friss élesztő 25 gramm • zsírszegény tej 1,5% 125 milliliter • porcukor 1 teáskanál
Élesztőből, langyos tejből és cukorból elkészítjük a kovászt.
2. A tészta elkészítése
rétesliszt 470 gramm • tyúk tojás 1 darab • vaj 60 gramm • porcukor 30 gramm • só 1 csipet • rum 1 evőkanál • zsírszegény tej 1,5% 80 milliliter
Ha a kovász megkel, beleöntjük az edénybe, amelyben az alapanyagok vannak a tészta elkészítéséhez. A tésztát úgy dolgozzuk ki ,hogy ne ragadjon oda a tálhoz Meghintjük liszttel és letakarva 20 percig kelni hagyjuk.

3. A bukták formázása
A megkelt tésztát a lisztel meghintet gyúró deszkán kinyújtjuk és kb 20 darab négyszöget készítünk, hogy legyen elegendő részünk a kis kakas elkészítésére. A négyzetekre ráhelyezzük az előre elkészített tölteléket és kiformázzuk a kis buktákat. Két négyzetet üresen hagyunk a taréj a csőr és a szárnyak elkészítéséhez.

4.
tyúk tojás 1 darab • zsírszegény tej 1,5% 1 teáskanál • kristálycukor
A buktákat a a kivajazott sütőlapra helyezzük, kakas formájában, mazsolából megcsináljuk a szemeket, megkenjük felvert tojás, tej és cukor keverékével, egy rövid ideig még kelni hagyjuk.

5. Megsütjük
Előmelegített sütőbe 15 percig sütjük. A sütőből való kivétel után a forró kis kakast megkenjük olajjal, hogy szépen ragyogjon.

6. Lekvár töltelék
szilvalekvár 130 gramm • fahéj, őrölt • citromhéj
A szilvalekvárba szórunk egy csipet fahéjat, citromhéjat és az egészet jól összekeverjük.

7. Túrós töltelék
darabos túró 130 gramm • tojássárgája 1 darab • porcukor 2 evőkanál • fahéj, őrölt • citromhéj • vaníliacukor 1 darab
A túrót megkeverjük vaníliacukorral, porcukorral, egy csipet fahéjjal, citromhéjjal és tojássárgájával.

Jó étvágyat!