Húsvéti kiskakas
Finom sült kalácsok kelt tésztából, Húsvéti kivitelezésben.
recept,recept fotó,friss élesztő,rétesliszt,szilvalekvár,darabos túró,Kalácsok,Húsvéti receptek
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | 0 | ||
darabos túró | 130 | gramm | |
fahéj, őrölt | 0 | ||
friss élesztő | 25 | gramm | |
kristálycukor | - | ||
napraforgó olaj | - | ||
porcukor | 1 | teáskanál | |
porcukor | 30 | gramm | |
porcukor | 2 | evőkanál | |
rum | 1 | evőkanál | |
rétesliszt | 470 | gramm | |
szilvalekvár | 130 | gramm | |
só | 1 | csipet | |
tojássárgája | 1 | darab | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 60 | gramm | |
vaníliacukor | 1 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 205 | milliliter | |
zsírszegény tej 1,5% | 1 | teáskanál |
Recept
1. Kovász elkészítése
friss élesztő 25 gramm • zsírszegény tej 1,5% 125 milliliter • porcukor 1 teáskanál
Élesztőből, langyos tejből és cukorból elkészítjük a kovászt.
2. A tészta elkészítése
rétesliszt 470 gramm • tyúk tojás 1 darab • vaj 60 gramm • porcukor 30 gramm • só 1 csipet • rum 1 evőkanál • zsírszegény tej 1,5% 80 milliliter
Ha a kovász megkel, beleöntjük az edénybe, amelyben az alapanyagok vannak a tészta elkészítéséhez. A tésztát úgy dolgozzuk ki ,hogy ne ragadjon oda a tálhoz Meghintjük liszttel és letakarva 20 percig kelni hagyjuk.
3. A bukták formázása
A megkelt tésztát a lisztel meghintet gyúró deszkán kinyújtjuk és kb 20 darab négyszöget készítünk, hogy legyen elegendő részünk a kis kakas elkészítésére. A négyzetekre ráhelyezzük az előre elkészített tölteléket és kiformázzuk a kis buktákat. Két négyzetet üresen hagyunk a taréj a csőr és a szárnyak elkészítéséhez.
4.
tyúk tojás 1 darab • zsírszegény tej 1,5% 1 teáskanál • kristálycukor
A buktákat a a kivajazott sütőlapra helyezzük, kakas formájában, mazsolából megcsináljuk a szemeket, megkenjük felvert tojás, tej és cukor keverékével, egy rövid ideig még kelni hagyjuk.
5. Megsütjük
Előmelegített sütőbe 15 percig sütjük. A sütőből való kivétel után a forró kis kakast megkenjük olajjal, hogy szépen ragyogjon.
6. Lekvár töltelék
szilvalekvár 130 gramm • fahéj, őrölt • citromhéj
A szilvalekvárba szórunk egy csipet fahéjat, citromhéjat és az egészet jól összekeverjük.
7. Túrós töltelék
darabos túró 130 gramm • tojássárgája 1 darab • porcukor 2 evőkanál • fahéj, őrölt • citromhéj • vaníliacukor 1 darab
A túrót megkeverjük vaníliacukorral, porcukorral, egy csipet fahéjjal, citromhéjjal és tojássárgájával.
Jó étvágyat!