szakacsreceptek.hu

Húsvéti fonott kalács

Lágy kelt kalács, teli töltelékkel.

 

Az elkészítés ideje: 1 h. 30 min.

    

Főzőcske: 

Értékelés: 

 

 

 
 
Dió100gramm
Finomliszt250gramm
Friss élesztő42gramm
Kristálycukor100gramm
Mogyorós-kakaó krém250gramm
Porcukor70gramm
Porcukor3evőkanál
Rétesliszt250gramm
g
Tyúk tojás1darab
Vaj150gramm
Víz2evőkanál
Zsírszegény tej 1,5%2deciliter
Zsírszegény tej 1,5%50milliliter
Őrölt mák150gramm

1. Tészta elkészítéses

friss élesztő 42 g  zsírszegény tej 1,5% 2 dl  finomliszt 250 g  rétesliszt 250 g  porcukor 70 g    tyúk tojás 1 db  vaj 150 g

A tejet egy kicsit megmelegítjük, ráöntjük a szétmorzsolt élesztőre, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és egy teáskanál lisztet, majd kovászt készítünk belőle.Egy mélyebb tálba beleöntjük mindkét lisztet, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, tojást, és az olvasztott vajat. Hozzáadjuk a kovászt és lágy tésztát készítünk belőle, amelyet kelni hagyunk.

Tészta elkészítéses

2. Töltelék elkészítéses

mogyorós-kakaó krém 250 g  őrölt mák 150 g  zsírszegény tej 1,5% 50 ml  kristálycukor 100 g  dió 100 g

Mogyorós - nugát krém: kész termék (Nutella). Mákos töltelék: a mákot ledaráljuk (legegyszerűbb kávédarálón). A tejet felforraljuk, és hozzáöntjük a mákhoz, összekeverjük. Hozzáadunk cukrot, és újra összekeverjük. Dió: deszkán egy kés segítségével apróra vagdaljuk.

Töltelék elkészítéses

3. Tészta elkészítése

A tésztát lisztel meghintett gyúrólapon négyzet formára nyújtjuk. A tészta nagyon lágy és omlós, ezért óvatosan dolgozzunk vele, hogy ne szakadjon szét. Hosszában kettévágjuk.

Tészta elkészítése

4. 

Az egyik felére rárakjuk a mákos tölteléket, a másik felére a mogyorós-nugátos krémet, amelyet még dióval szórunk meg.

5. 

A két lapot hosszában félbehajtjuk.

6. 

Óvatosan a két lezárt töltelékes tésztát úgy hajtogatjuk, mint ha befonnánk.

7. Sütés

víz 2 EK  porcukor 3 EK

A fonott tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. A felső részét egy kés segítségével óvatosan bevagdaljuk. Vízben cukrot olvasztunk, és ezzel megkenjük a tetejét.

Sütés

8. 

Előmelegített sütőben 175 °C-on kb 40 percig sütjük. Lezárt edényben tároljuk, hogy a kalács ne száradjon ki.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Bejelentkezés