szakacsreceptek.hu

Párolt rizs

    

Az ember azt hinné, rizst főzni gyerekjáték. De ahhoz, hogy az a párolt rizs olyan legyen, amilyennek lennie kell, nem tapadós és nem száraz, hanem puha, mégis pergős szemű, nem ár ha kiválasztjuk a legmegfelelőbb rizs fajtát.

Főzőcske

Adag

4

Az elkészítés ideje

25 min.

Nehézség

alacsony

 

 

 
 
kerek szemű rizs400gramm
napraforgó olaj4evőkanál
1teáskanál
víz600milliliter

1. 

kerek szemű rizs 400 gramm  napraforgó olaj 4 evőkanál   1 teáskanál

A rizst átválogatjuk, a sérült, hibás rizsszemeket, az esetlegesen előforduló más magvakat, egyéb szennyeződéseket eltávolítjuk. Ezután többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. Egy edényben- legjobb ha dupla edényű - olajat hevítünk, hozzáadjuk az előkészített rizst és alacsony hőfokon, lassan, állandó keverés mellett üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a sót...

2. 

víz 600 milliliter

... felöntjük forró vízzel, kb 1,5 cm a rizs felett, egy fedővel lefedjük, és az 8 percig pároljuk, majd levesszük a fedőt, megkeverjük, és újra lefedjük, várunk egy percet és kikapcsoljuk a tűzhelyet.

3. 

A párában ami képződött a a rizs megpuhul. Ha jól dolgoztunk, akkor a rizsszemek különállóak, nem tapadnak össze, a végeredmény egy finom párolt “pergős” rizs.

4. 

Tálalás előtt újra átkeverjük.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés