Húsvéti júdás kalács
A júdások egy nagyon kedvelt Húsvéti kalács, amely már néhány évszázada ismert
recept,recept fotó,friss élesztő,finomliszt,Kalácsok,Húsvéti receptek,Cseh receptek
Kalácsok
Cseh receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | 1 | teáskanál | |
finomliszt | 500 | gramm | |
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | 55 | gramm | |
só | - | ||
tojássárgája | 2 | darab | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaj | 150 | gramm | |
vaníliacukor | 20 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 | milliliter |
Recept
1. Kovász
zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 55 gramm
A kovászt egy leveses kanál cukorból, élesztőből és 100 ml langyos tejből készítjük el.

2. Tészta elkészítése
finomliszt 500 gramm • vaj 150 gramm • tojássárgája 2 darab • citromhéj 1 teáskanál • só • vaníliacukor 20 gramm
A tésztát liszt, vaj, reszelt citrom héja, vanília cukor, tej és kristálycukorból készítünk. Hozzáadunk tojássárgáját és egy csipetnyi sót.

3.
A tésztát rendesen elkeverjük és dagasztjuk. Meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.

4. Elkészítés
A tésztát 10 darabra osztjuk, majd ezekből hengert formálunk, ezután befonjuk, vagy más formát alkotunk belőle.
5. Sütés
tyúk tojás 1 darab
A sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a kalácsokat. Megkenjük felvert tojással. Ízlés szerint mákkal is megszórhatjuk. 20 percig 180 °C-on sütjük.

Jó étvágyat!