Diós fonott kalács kelt tésztából
A házi foszlós, puha kalácsnak nincs párja. Főleg, ha megtöltjük, sok dióval különösen finom. Jól jön egy bögre forró ital mellé reggelire vagy uzsonnára, de egy étkezést is lezárhatunk vele. Sőt, az ünnepi asztal dísze is lehet.
recept,recept fotó,rétesliszt,friss élesztő,édes mandulavelő,dió,mazsola,fahéj, őrölt,Kalácsok
Kalácsok
Hozzávalók
Hozzávalók
dió | 40 | gramm | |
fahéj, őrölt | 1 | teáskanál | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 21 | gramm | |
kristálycukor | 160 | gramm | |
mazsola | 100 | gramm | |
rétesliszt | 500 | gramm | |
só | - | ||
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 120 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 | milliliter | |
édes mandulavelő | 40 | gramm |
Recept
1.
rétesliszt 500 gramm • friss élesztő 21 gramm • kristálycukor 80 gramm • zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • vaj 100 gramm • tyúk tojás 2 darab • só
Lisztből, élesztőből, langyos tejből, cukorból, vajból, tojásból és egy csipet sóból tésztát készítünk.
2.
Takarjuk le egykonyhai ruhával, és hagyjuk kelni meleg helyen körülbelül 30 percig.
3.
édes mandulavelő 40 gramm • dió 40 gramm
Amíg a tészta kel addig diókeveréket készítünk. Ha nincs hámozott mandulánk, egyszerűen forró vízbe merítjük, könnyebb lesz hámozni. A mandulát a dióval együtt kisebb darabokra vágjuk.
4.
kristálycukor 80 gramm • mazsola 100 gramm • fahéj, őrölt 1 teáskanál
Egy kis tálban keverjük össze a cukrot, az apróra vágott diót, a mazsolát és a fahéjat.
5.
vaj 20 gramm • finomliszt
A megkelt tésztát három részre osztjuk. Lisztezett deszkán mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk amit megkenünk olvasztott vajjal, és megtöltjük a diós töltelékkel.
6.
Hosszanti oldalánál feltekerjük. Így elkészítjük az összes tekercset.Három rudat összefonunk úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.(ha felülre kerül a kalács szétnyílik és kifolyik a töltelék)
7.
200 ° C -ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Jó étvágyat!