Diós kalács

Kitűnő, ünnepi fonott kalács, amely örömet okoz minden gyermeknek és felnőttnek is, és sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról.
recept,recept fotó,vaj,őrölt csillagánizs,mazsola,mazsola,dió,dió,Kalácsok,Karácsony
Kalácsok
Főzőcske
Adag
15
Adag tömege
92 g
Adag energiatartalma
308 kcal
Az elkészítés ideje
45 min.
Nehézség
alacsony
Hozzávalók
Hozzávalók
citromlé | 3 10 | evőkanál kcal | |
dió | 70 472 | gramm kcal | |
friss élesztő | 30 31 | gramm kcal | |
mazsola | 70 199 | gramm kcal | |
porcukor | 250 970 | gramm kcal | |
rétesliszt | 500 1780 | gramm kcal | |
só | 1 0 | gramm kcal | |
vaj | 140 1028 | gramm kcal | |
víz | 1 0 | evőkanál kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 250 120 | milliliter kcal | |
őrölt csillagánizs | 2 7 | gramm kcal |
Recept
1. A tészta elkészítése
rétesliszt 500 gramm • porcukor 100 gramm • vaj 140 gramm • friss élesztő 30 gramm • zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter • só 1 gramm • őrölt csillagánizs 2 gramm • mazsola 50 gramm • dió 50 gramm
Kovász: Egy kévés langyos tejhez hozzáadunk egy kevés cukrot, morzsolt élesztőt és meleg helyre helyezzük. A lisztből, cukorból, olvasztott vajból, maradék tejből, sóból, mazsolából, apróra vágott dióból, csillagánizsból és az előre elkészített kovászból, kidolgozzuk a tésztát.

2. A tészta kelesztése
A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, kb 30 percen keresztül. Miután megkelt kiborítjuk a tésztát egy lisztel meghintet gyúró lapra és három egyforma részre osztjuk, amelyeket henger formára alakítunk ki.

3. Formázás
A henger formákat egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, s a szárakat, mint a copfot, befonjuk

4. Formázás és sütés
A fonott kalácsot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és forróra előmelegített sütőben (200 fok, 180 fok légkeveréses sütőben) kb. 20 percig sütjük. Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

5. Díszítés
dió 20 gramm • mazsola 20 gramm • porcukor 150 gramm • citromlé 3 evőkanál • víz 1 evőkanál
A még meleg fonott kalácsot leöntjük citromos öntettel, amelyet készen veszünk, vagy a következő módon készítünk el: a porcukrot, citromsavat és forró vizet jól kikeverjük. Megszórjuk vastagra vágott dióval és mazsolával.

Jó étvágyat!