RECEPTEK

Diós kalács

Diós kalács

Kitűnő, ünnepi fonott kalács, amely örömet okoz minden gyermeknek és felnőttnek is, és sosem hiányozhat a karácsonyi asztalról.

recept,recept fotó,vaj,őrölt csillagánizs,mazsola,mazsola,dió,dió,Kalácsok,Karácsony

Kalácsok

Főzőcske

Adag

15

Az elkészítés ideje

45 min.

Nehézség

alacsony

 

Hozzávalók

Hozzávalók

citromlé3evőkanál
dió70gramm
friss élesztő30gramm
mazsola70gramm
porcukor250gramm
rétesliszt500gramm
1gramm
vaj140gramm
víz1evőkanál
zsírszegény tej 1,5%250milliliter
őrölt csillagánizs2gramm

 

Recept

1. A tészta elkészítése

rétesliszt 500 gramm  porcukor 100 gramm  vaj 140 gramm  friss élesztő 30 gramm  zsírszegény tej 1,5% 250 milliliter   1 gramm  őrölt csillagánizs 2 gramm  mazsola 50 gramm  dió 50 gramm

Kovász: Egy kévés langyos tejhez hozzáadunk egy kevés cukrot, morzsolt élesztőt és meleg helyre helyezzük. A lisztből, cukorból, olvasztott vajból, maradék tejből, sóból, mazsolából, apróra vágott dióból, csillagánizsból és az előre elkészített kovászból, kidolgozzuk a tésztát.

2. A tészta kelesztése

A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, kb 30 percen keresztül. Miután megkelt kiborítjuk a tésztát egy lisztel meghintet gyúró lapra és három egyforma részre osztjuk, amelyeket henger formára alakítunk ki.

3. Formázás

A henger formákat egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, s a szárakat, mint a copfot, befonjuk

4. Formázás és sütés

A fonott kalácsot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és forróra előmelegített sütőben (200 fok, 180 fok légkeveréses sütőben) kb. 20 percig sütjük. Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

5. Díszítés

dió 20 gramm  mazsola 20 gramm  porcukor 150 gramm  citromlé 3 evőkanál  víz 1 evőkanál

A még meleg fonott kalácsot leöntjük citromos öntettel, amelyet készen veszünk, vagy a következő módon készítünk el: a porcukrot, citromsavat és forró vizet jól kikeverjük. Megszórjuk vastagra vágott dióval és mazsolával.

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés  • Frissítse a cookie-k beállításit