Nagymama töltött kosárkája
Tradicionális karácsonyi sütemény, amely gyermekkori felejthetetlen élményeinket hozza vissza a számunkra. Ez a recept már több mint 50 éve változatlan formában létezik.
recept,recept fotó,vaj,vaj,vaj,piskóta,rum,csokoládé 85%,Kosárkák,Karácsony
Kosárkák
Hozzávalók
Hozzávalók
citromhéj | - | ||
csokoládé 85% | 100 | gramm | |
kakaó | ½ | evőkanál | |
meggy | 72 | darab | |
piskóta | 80 | gramm | |
porcukor | 160 | gramm | |
rum | 100 | milliliter | |
rétesliszt | 300 | gramm | |
saját választás szerinti lekvár | 24 | teáskanál | |
tojássárgája | 2 | darab | |
vaj | 350 | gramm | |
vaj | - | ||
vaníliacukor | 20 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | - |
Recept
1. A tészta elkészítése
rétesliszt 300 gramm • porcukor 80 gramm • vaj 200 gramm • tojássárgája 2 darab • citromhéj • vaníliacukor 20 gramm
A lisztbe porcukrot, vajat, tojássárgáját, reszelt citrom héját és vanília cukrot keverünk. Sima tésztává keverjük.
2.
A tésztát formákba helyezzük.
3.
12 percig 170°C fokon sütjük.
4.
A kosárkákat még forrón kiborítjuk.
7. Kakaós töltelék elkészítése
piskóta 80 gramm • rum 100 milliliter • vaj 150 gramm • porcukor 80 gramm • kakaó ½ evőkanál
... kakaós töltelékkel, amelyet a következő képen készítünk el: baba piskótát szétmorzsolunk, és rummal keverjük, hozzáadunk vajat, cukrot, és kakaóport. Összekeverjük.
8.
csokoládé 85% 100 gramm • vaj • zsírszegény tej 1,5%
A kosárkákat olvasztott csokoládéval öntjük le. Díszítésre használhatunk egy fél diót, mandulát, vagy ízlésünk szerinti díszt. A kész kosárkákat a hűtőben állni hagyjuk.
Jó étvágyat!