Töpörtyűs csiga
![Töpörtyűs csiga](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001413/img_hu_4x3/toportyus-csiga_00180.jpg)
Egy kis rágcsálni való a finom hideg sör mellé.
recept,recept fotó,tepertő,hagyma,Sós sütemények,Szezonális receptek
Sós sütemények
Hozzávalók
Hozzávalók
fekete bors, őrölt | ½ | teáskanál | |
finomliszt | 125 | gramm | |
finomliszt | - | ||
friss élesztő | 15 | gramm | |
hagyma | 150 | gramm | |
kristálycukor | ½ | teáskanál | |
köménymag, darált | - | ||
rétesliszt | 125 | gramm | |
só | 1 | teáskanál | |
só | - | ||
tejföl 30%-os | 50 | gramm | |
teljes zsírtartalmú mustár | 1 | teáskanál | |
tepertő | 200 | gramm | |
tojásfehérje | 1 | darab | |
tojássárgája | 1 | darab | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 125 | milliliter |
Recept
1.
finomliszt 125 gramm • rétesliszt 125 gramm • tojássárgája 1 darab • zsírszegény tej 1,5% 125 milliliter • friss élesztő 15 gramm • kristálycukor ½ teáskanál • só ½ teáskanál
Meleg tejbe élesztőt morzsolunk szét, hozzáadunk egy kevés cukrot és felfuttatjuk. Egy tálba beleszórjuk a liszteket, adunk hozzá tojássárgát, sót és a kovászt.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001413/small/IMG_1013.jpg)
2.
A tésztát kidolgozzuk és kelni hagyjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001413/small/IMG_1020.jpg)
3.
tepertő 200 gramm • tejföl 30%-os 50 gramm • teljes zsírtartalmú mustár 1 teáskanál • tyúk tojás 1 darab • fekete bors, őrölt ½ teáskanál • só ½ teáskanál
A töpörtyűt, tojással, mustárral, borssal, és sóval együtt turmixoljuk ki. Adjunk hozzá tejfölt.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001413/small/IMG_1010.jpg)
4.
finomliszt • hagyma 150 gramm
A tésztát egy (30x35 cm) lisztel meghintett gyúrólapon nyújtjuk ki és kenjük meg az elkészített töpörtyűs töltelékkel. A hagymát megpucoljuk, felvágjuk és megszórjuk vele a tölteléket.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001413/small/IMG_1027.jpg)
5.
A tésztát göngyölítjük és kb 1,5- 2 cm vastag csíkokra vágjuk fel.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001413/small/IMG_1031.jpg)
6.
tojásfehérje 1 darab • köménymag, darált • só
Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk őket, vigyázzunk hogy elég messze legyenek egymástól. Óvatosan csiga formát készítünk belőlük. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk köménnyel és ízlés szerint sóval. 15 percig még kelesszük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001413/small/IMG_1036.jpg)
7.
25 percig 180°C fokon sütjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00001413/small/IMG_1040.jpg)
Jó étvágyat!