szakacsreceptek.hu

Húsvéti mákos cipó

    

Kalács finom mákos töltelékkel.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

1 h. 30 min.

Nehézség

közepes

 

 

 
 

1. Mákos töltelék

őrölt mák 150 gramm  kristálycukor 60 gramm  fahéj, őrölt 1 teáskanál  zsemlemorzsa 1 evőkanál  teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter

A ledarált mákot, cukrot, fahéjat és zsemlemorzsát forró tejjel leöntjük. A tölteléket összekeverjük és hűlni hagyjuk.

Mákos töltelék

2. 

teljes zsírtartalmú tej 3,5% 50 milliliter  friss élesztő 20 gramm  kristálycukor  finomliszt 500 gramm  porcukor 80 gramm  tyúk tojás 2 darab  túró, lágy, 20% zsírtartalom 200 gramm  teljes zsírtartalmú tej 3,5% 150 milliliter    citromhéj 1 evőkanál

Egy csészében egy kis meleg tejben élesztőt és 1/2 teáskanál cukrot keverünk el, és kovászt készítünk. Egy tálba lisztet, cukrot, tojást, túrót, tejet, csipetnyi sót, a kovászt és reszelt citromhéjat keverünk össze.

3. 

finomliszt

A tésztát kidolgozzunk, meghintjük lisztel, cipó formát formálunk belőle és kelni hagyjuk.

4. 

finomliszt

Amikor a tészta megkelt, liszttel meghintett gyúrólapon óvatosan a kezünk segítségével 30-35 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. A közepére belehelyezzük a tölteléket, és úgy kenjük szét, hogy a szélén kb 5cm maradjon üresen.

5. 

Majd az üres széleit összezárjuk...

6. 

...és cipó formát készítünk.

7. 

A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy az összezárt rész lefelé legyen.

8. 

tyúk tojás 1 darab  mák

Az egész cipót megkenjük felvert tojással, meghintjük mákkal, és a cipó közepére egy késsel egy keresztet vágunk. Előmelegített sütőben 160 - 170°C.on 50 percig sütjük.

9. 

Az első 30 perc sütés után betakarhatjuk a cipót alufóliával (ha gyorsan barnulna) és így sütjük tovább.

10. 

porcukor

Amikor megsült, megszórjuk porcukorral, majd hűlni hagyjuk és felszeleteljük, majd tálaljuk. Nagyon finom ha a tetejét meggy lekvárral kenjük meg.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés