Húsvéti perec
![Húsvéti perec](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000334/img_hu_4x3/husveti-perec_00180.jpg)
recept,recept fotó,friss élesztő,finomliszt,finomliszt,Falatkák,Húsvéti receptek
Falatkák
Hozzávalók
Hozzávalók
finomliszt | 750 | gramm | |
friss élesztő | 42 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
köménymag, őrölt | - | ||
margarin | 180 | gramm | |
mák | - | ||
szezámmag | - | ||
só | 1 | teáskanál | |
só | - | ||
tyúk tojás | 2 | darab | |
zsírszegény tej 1,5% | 450 | milliliter |
Recept
1. Tészta elkészítése
zsírszegény tej 1,5% 450 milliliter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 1 teáskanál • finomliszt 750 gramm • só 1 teáskanál • tyúk tojás 1 darab • margarin 180 gramm
A tejet felmelegítjük, hozzáöntjük az élesztőhöz, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és egy teáskanállal a kimért lisztből. Kovászt készítünk. A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk, hozzáadjuk a tojást, sót, olvasztott vajat, és az elkészített kovászt. A tésztát simára dolgozzuk ki.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000334/small/pridame-kvasok.jpg)
2.
Egy lezárt edényben kb egy fél órán át meleg helyen kelesztjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000334/small/cesto-vykysnut.jpg)
3.
A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúrólapra helyezzük. Henger formát készítünk belőle, melyet több darabra vágunk szét.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000334/small/cesto-pokrajame.jpg)
4.
Az egyes darabokat még hengereljük, esetleg óvatosan 30 cm hosszúra nyújtjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000334/small/cesto-natiahneme.jpg)
5.
Majd ezekből perec formát készítünk, és a gyúrólapon tovább hagyjuk kelni.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000334/small/vytvorime-pracliky.jpg)
6.
tyúk tojás 1 darab • só • köménymag, őrölt • mák • szezámmag
A pereceket sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. Minden perecet megkenünk felvert tojással, és megszórunk sóval. Ízlés szerint megszórhatjuk őrölt köménnyel, mákkal, illetve szezámmaggal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 25 percig sütjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000334/small/na-plech.jpg)
7.
A kihűlt pereceket lezárt edényben tároljuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000334/small/pracliky.jpg)
Jó étvágyat!