RECEPTEK

Juhtúrós pirog

Juhtúrós pirog

A közkedvelt, hagyományos szlovák juhtúrós pirog, tejföllel és szalonnával. Tálalhatjuk, apróra vágott snidlinggel, apróra vágott kaporral, vagy pirított hagymával.

recept,recept fotó,rétesliszt,juhtúró,Tészták

Tészták

Főzőcske

Adag

8

Az elkészítés ideje

1 h. 30 min.

Nehézség

közepes

kategóriak

Tészták  

 

Hozzávalók

Hozzávalók

burgonya400gramm
finomliszt-
juhtúró250gramm
napraforgó olaj2evőkanál
rétesliszt700gramm
sertészsír2teáskanál
2teáskanál
vaj50gramm
víz300milliliter
víz-
víz3.5liter
zsírszalonna400gramm

 

Recept

1. 

burgonya 400 gramm

A burgonyát héjában megfőzzük (legjobb egy nappal előtte). Miután kihűltek meghámozzuk a burgonyát és lereszeljük. A megadott menyiségből, hámozás és reszelés után kb 300 g tiszta burgonya marad. Ez két felé osztjuk.

2. Tészta a piroghoz

rétesliszt 700 gramm  víz 300 milliliter

A burgonya egyik felét (kb 150 g) egy mély lábosba helyezzük, hozzáadjuk a lisztet és a vizet. Kemény. kompakt tésztát készítünk belőle.

3. 

A tésztát egy munka lapra helyezzük, és újra gyúrjuk össze, majd 3 cipóra osztjuk. Minden egyes cipót még külön, külön jól átgyúrunk. Majd a cipókat egy tiszta konyhai kendővel letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

4. Juhtúrós töltelék a piroghoz

vaj 50 gramm  juhtúró 250 gramm

A burgonya másik felét (150g) a vajjal és a juhtúróval alaposan összekeverjük.

5. Szalonna

zsírszalonna 400 gramm

A szalonnát kicsi kockákra szeleteljük és gyakori keverés mellet megpirítjuk.

6. 

finomliszt

A cipót egy lisztel meghintett gyúrólapon vékonyra (2mm) nyújtjuk. A tészta szilárd, de egyben rugalmas , jól lehet vele dolgozni. A forma segítségével karikákat szaggatunk ki belőle. A karikákat egy nagyobb bögrével is kiszaggathatjuk.

7. 

Minden egyes karika közepére tölteléket helyezzük el. A karikákat a pirog formába rakjuk és pirogot formálunk ki. A pirogot a bögrével szaggatott tésztából is elkészíthetjük, úgy hogy a tészta széleit egy villa segítségével összenyomjuk.

8. A pirog főzése

víz 3.5 liter   2 teáskanál  napraforgó olaj 2 evőkanál

Egy nagyobb edénybe vizet forralunk, sót és olajat adunk hozzá. A forrásba levő vízbe beledobjuk az első adagot (egy cipóból kb 18 pirogot készíthetünk el). A pirogot 6 percig főzzük a forrásban levő vízben.

9. 

víz

A pirogokat kiszedjük egy szűrőkanállal és gyorsan leöblítjük langyos vízzel.

10. 

sertészsír 2 teáskanál

Lecsepegtetjük, egy tálba helyezzük és hozzáadjuk a zsírt. Ezután a többi adagot is elkészítjük, és hozzáadjuk az első adaghoz. Tálalásig tároljuk egy leszárt edényben a hagyomány szerint jól betakarva egy takaróval. Így jól megőrzik a meleget.

Jó étvágyat!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés