Juhtúrós pirog
![Juhtúrós pirog](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000831/img_hu_4x3/juhturos-pirog_00180.jpg)
A közkedvelt, hagyományos szlovák juhtúrós pirog, tejföllel és szalonnával. Tálalhatjuk, apróra vágott snidlinggel, apróra vágott kaporral, vagy pirított hagymával.
recept,recept fotó,rétesliszt,juhtúró,Tészták
Tészták
kategóriak
Tészták
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 400 | gramm | |
finomliszt | - | ||
juhtúró | 250 | gramm | |
napraforgó olaj | 2 | evőkanál | |
rétesliszt | 700 | gramm | |
sertészsír | 2 | teáskanál | |
só | 2 | teáskanál | |
vaj | 50 | gramm | |
víz | 300 | milliliter | |
víz | - | ||
víz | 3.5 | liter | |
zsírszalonna | 400 | gramm |
Recept
1.
burgonya 400 gramm
A burgonyát héjában megfőzzük (legjobb egy nappal előtte). Miután kihűltek meghámozzuk a burgonyát és lereszeljük. A megadott menyiségből, hámozás és reszelés után kb 300 g tiszta burgonya marad. Ez két felé osztjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1185w.jpg)
2. Tészta a piroghoz
rétesliszt 700 gramm • víz 300 milliliter
A burgonya egyik felét (kb 150 g) egy mély lábosba helyezzük, hozzáadjuk a lisztet és a vizet. Kemény. kompakt tésztát készítünk belőle.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1212w.jpg)
3.
A tésztát egy munka lapra helyezzük, és újra gyúrjuk össze, majd 3 cipóra osztjuk. Minden egyes cipót még külön, külön jól átgyúrunk. Majd a cipókat egy tiszta konyhai kendővel letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1214w.jpg)
4. Juhtúrós töltelék a piroghoz
vaj 50 gramm • juhtúró 250 gramm
A burgonya másik felét (150g) a vajjal és a juhtúróval alaposan összekeverjük.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1211w.jpg)
5. Szalonna
zsírszalonna 400 gramm
A szalonnát kicsi kockákra szeleteljük és gyakori keverés mellet megpirítjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1210w.jpg)
6.
A cipót egy lisztel meghintett gyúrólapon vékonyra (2mm) nyújtjuk. A tészta szilárd, de egyben rugalmas , jól lehet vele dolgozni. A forma segítségével karikákat szaggatunk ki belőle. A karikákat egy nagyobb bögrével is kiszaggathatjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1226w.jpg)
7.
Minden egyes karika közepére tölteléket helyezzük el. A karikákat a pirog formába rakjuk és pirogot formálunk ki. A pirogot a bögrével szaggatott tésztából is elkészíthetjük, úgy hogy a tészta széleit egy villa segítségével összenyomjuk.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1230w.jpg)
8. A pirog főzése
víz 3.5 liter • só 2 teáskanál • napraforgó olaj 2 evőkanál
Egy nagyobb edénybe vizet forralunk, sót és olajat adunk hozzá. A forrásba levő vízbe beledobjuk az első adagot (egy cipóból kb 18 pirogot készíthetünk el). A pirogot 6 percig főzzük a forrásban levő vízben.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1234w.jpg)
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1236w.jpg)
10.
sertészsír 2 teáskanál
Lecsepegtetjük, egy tálba helyezzük és hozzáadjuk a zsírt. Ezután a többi adagot is elkészítjük, és hozzáadjuk az első adaghoz. Tálalásig tároljuk egy leszárt edényben a hagyomány szerint jól betakarva egy takaróval. Így jól megőrzik a meleget.
![](https://www.szakacsreceptek.hu/_site_media/com_photogallery/recipe/00000831/small/IMG_1238w.jpg)
Jó étvágyat!