Juhtúrós sztrapacska
Tradicionális szlovák nemzeti étel, amely nem hiányozhat egy szlovák konyha étlapjáról sem.
recept,recept fotó,burgonya,juhtúró,Tészták,Szlovák receptek,Szezonális receptek
Tészták
Szlovák receptek
Hozzávalók
Hozzávalók
burgonya | 800 | gramm | |
darás liszt | 200 | gramm | |
füstölt szalonna | 200 | gramm | |
juhtúró | 200 | gramm | |
só | ¼ | teáskanál | |
tejföl (14-18%) | 250 | milliliter | |
víz | - |
Recept
1. A sztrapacska tészta elkészítése
burgonya 800 gramm • só ¼ teáskanál • darás liszt 200 gramm • víz
A krumplikat meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, sót, és annyi vizet, hogy a sztrapacska tészta kissé ritka legyen. Jól összekeverjük. A tésztát 20 percig állni hagyjuk, majd újból megkeverjük.
2. A sztrapacska főzése
Egy speciális sztrapacska szaggató segítségével galuskákat készítünk, esetleg egy deszka és egy kés segítségével is szaggathatjuk bele a már forró sós vízbe, és 8 percig főzzük.
3.
A sztrapacskát leszűrjük, majd langyos vízzel leöblítjük.
4. Juhtúró hozzáadása
juhtúró 200 gramm • tejföl (14-18%) 250 milliliter
Juhtúróból és tejfölből masszát készítünk, amelyet a kész sztrapacskára öntünk.
5. Tálalás
füstölt szalonna 200 gramm
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk. A sztrapacskát megszórjuk sült szalonnával, és egy kis zsírt is csepegtetünk rá.
Jó étvágyat!