Finom házi kenyér
Nagyon ízletes házi kenyér saját alapanyagokból.
recept,recept fotó,finomliszt,Kenyér,Receptek kenyérsütő gépekhez
Kenyér
Hozzávalók
Hozzávalók
almaecet | 1 | evőkanál | |
búzakorpa | 1 | evőkanál | |
finomliszt | 300 | gramm | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
köménymag, darált | ½ | teáskanál | |
napraforgómag | 2 | evőkanál | |
olivaolaj | 2 | evőkanál | |
szárított (instant) élesztő | 3 | teáskanál | |
só | 2 | teáskanál | |
teljes kiőrlésű liszt | 240 | gramm | |
víz | 250 | milliliter | |
zsírszegény tej 1,5% | 100 | milliliter |
Recept
1. Útmutatás
víz 250 milliliter • zsírszegény tej 1,5% 100 milliliter • olivaolaj 2 evőkanál • almaecet 1 evőkanál • só 2 teáskanál • kristálycukor 1 teáskanál • finomliszt 300 gramm • teljes kiőrlésű liszt 240 gramm • napraforgómag 2 evőkanál • búzakorpa 1 evőkanál • köménymag, darált ½ teáskanál • szárított (instant) élesztő 3 teáskanál
A folyékony (szoba hőmérsékletű) és száraz hozzávalókat + élesztőt ebben a sorrendben beleöntjük és beleszórjuk a kenyérsütő edénybe. Az edényt belehelyezzük a kenyérsütőgépbe, beállítjuk, és bekapcsoljuk.
Program: Klasszikus (esetleg más hasonló, gyártó által megadott)
Idő: 3 óra
Cipó mérete: 900g
A héja színe: közepesen sötét
2.
A fentebb leírt masszából készített kenyeret megsüthetjük kézi dagasztás és kelesztés után sütőben is.
3.
Sütés után a kenyeret néhány percig hűlni hagyjuk a kenyérsütő edényben, majd utána kiborítjuk - ideális egy rácsra borítani majd hagyjuk teljesen kihűlni.A dagasztó lapátot kivesszük, majd a kenyeret felszeleteljük.
4. A tippünk
Mivel a dagasztólapát eléggé nehezen szedhető ki a megsült kenyérből, és szintén a kenyérben kisebb-nagyobb mélyedés marad, ezért ajánlatos odafigyelni a dagasztás idejére, és az utolsó keverés után a dagasztó lapátkát gyorsan a tésztából kivenni, és a kenyeret lapát nélkül sütni tovább.
Jó étvágyat!