Mézes csillagok

Finom karácsonyi mézeskalácsok. Kiváló dísz az ünnepi asztalra.
recept,recept fotó,vaj,vaj,finomliszt,finomliszt,finomliszt,Aprósütemény
Aprósütemény
kategóriak
Aprósütemény ›Hozzávalók
Hozzávalók
cukrász díszítések- színes | 0 ?? | kcal | |
finomliszt | 230 799 | gramm kcal | |
finomliszt | 0 ?? | kcal | |
kristálycukor | 50 201 | gramm kcal | |
méz | 3 148 | evőkanál kcal | |
porcukor | 70 272 | gramm kcal | |
rum | 1 36 | evőkanál kcal | |
szódabikarbóna | ½ ?? | teáskanál kcal | |
tyúk tojás | 1 88 | darab kcal | |
vaj | 150 1101 | gramm kcal | |
zsírszegény tej 1,5% | 90 44 | milliliter kcal |
Recept
1. Mézes tészta
kristálycukor 50 gramm • vaj 50 gramm • tyúk tojás 1 darab • méz 3 evőkanál
Egy kisebb lábasba cukrot, vajat, tojást és mézet teszünk. Egy nagyobb lábasba vizet öntünk és felforraljuk.

2.
A kisebb lábast belehelyezzük a nagyobba és forró vízfürdőben 10 percig habverővel habosra kidolgozzuk. Levesszük a tűzről, majd hűlni hagyjuk.

3.
finomliszt 200 gramm • szódabikarbóna ½ teáskanál
Egy tálba lisztet és szódabikarbónát szórunk. Hozzáadjuk a mézes masszát és...

4.
... kemény tésztát dolgozunk ki. Két órán át hűvös helyen pihentetjük.

5. Krémes töltelék
finomliszt 30 gramm • zsírszegény tej 1,5% 90 milliliter • vaj 100 gramm • porcukor 70 gramm • rum 1 evőkanál
Tejben lisztet keverünk el, felforraljuk és kását főzünk. Hűlni hagyjuk. A meleg kásába puha vajat, cukrot és rumot keverünk. A krémet hűtőbe helyezzük.

6. Sütés és a csillagok megtöltése
A tésztát liszttel meghintett gyúrólapon 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd csillag formák segítségével csillagokat vágunk ki. Ehhez a gyermekeink segítségét is felhasználhatjuk :)

7.
A csillagokat sütőpapírral bélelt sütőlapon 5 percig 170°C-on sütjük, majd hűlni hagyjuk.

8.
A csillagok felét krémmel megtöltjük, majd ráhelyezünk egy üres csillagot. A tetejére is kenünk a krémből.

9.
Cukrász díszítéssel megszórjuk. Hűvös helyen állni hagyjuk. Majd a csillagokat lezárható edénybe rakjuk, hűvös helyen tároljuk. Kb 3 nap után fogyaszthatjuk, addig a kalácsok megpuhulnak és ízletesek lesznek.

Jó étvágyat!