Linzer aprósütemény
Recept a közkedvelt linzer aprósüteményre.
recept,recept fotó,finomliszt,margarin,porcukor,sárgabarack lekvár,Aprósütemény,Karácsony
Aprósütemény
Hozzávalók
Hozzávalók
cukrász díszítések- színes | - | ||
cukrász öntet, csokoládés | 100 | gramm | |
dió, darált | 100 | gramm | |
erdei gyümölcs lekvár | 1 | darab | |
finomliszt | 500 | gramm | |
margarin | 280 | gramm | |
porcukor | 180 | gramm | |
sárgabarack lekvár | 1 | darab | |
só | - | ||
sütőpor | 1 | teáskanál | |
tojássárgája | 2 | darab | |
tyúk tojás | 1 | darab | |
vaníliacukor | 8 | gramm |
Recept
1. A tészta elkészítése
finomliszt 500 gramm • margarin 280 gramm • porcukor 180 gramm • só • dió, darált 100 gramm • vaníliacukor 8 gramm • sütőpor 1 teáskanál • tojássárgája 2 darab • tyúk tojás 1 darab
A vajat kisebb darabokra vágjuk és behelyezünk egy tálba. Amikor a vaj megpuhult hozzáadjuk a lisztet, cukrot, egy csipetnyi sót, őrölt diót, vaníliacukrot, sütőport, tojássárgáját és egész tojást. A tésztát jól összegyúrjuk.

2. Vékonyra nyújtjuk a tésztát
A tésztát egy órán át pihentetjük hűvös helyen. A légkeringetéses sütőt 150° C előmelegítjük. A tésztát kb 3 mm vastagra nyújtjuk...

3. A tészta kiszaggatása
...majd kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog! Különféle formákat szaggatunk ki mindig egyforma menyiségben.

4. Megsütjük
A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral fedett tepsire tesszük, majd 150 fokon, alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt világosra sütjük.

5. Díszítés
sárgabarack lekvár 1 darab • erdei gyümölcs lekvár 1 darab • cukrász öntet, csokoládés 100 gramm • cukrász díszítések- színes
Ha kihűltek a megsült tészták, akkor a kerekeket megkenjük lekvárral és rá helyezzük a felső részt ( csillag, gomba). Csokoládé mázzal díszítjük és megszórjuk színes cukrász dísszel. Dobozba téve másnapra megpuhul és finom omlós lesz. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk.

Jó étvágyat!