szakacsreceptek.hu

Mézeskalácsok

    

Hagyományos recept, egy finom karácsonyi mézeskalács elkészítéséhez. Az adott mennyiségből kb 1,5 kg mézeskalács készíthető el.

Főzőcske

Adag

Az elkészítés ideje

Nehézség

közepes

 

 

 
 
fahéj, őrölt2teáskanál
finomliszt800gramm
méz 4evőkanál
porcukor320gramm
szegfűszeg- őrölt1teáskanál
szódabikarbóna1teáskanál
tyúk tojás4darab
vaj250gramm

1. A tészta elkészítése

finomliszt 800 gramm  vaj 250 gramm  porcukor 320 gramm  méz  4 evőkanál  tyúk tojás 4 darab  fahéj, őrölt 2 teáskanál  szegfűszeg- őrölt 1 teáskanál  szódabikarbóna 1 teáskanál

Egy nagyobb tálba lisztet, felvágott vajat, porcukrot, mézet és tojást helyezünk. A tésztához fahéjat, szegfűszeget és szódabikarbónát adunk . Az egészet jól összekeverjük. Jól kidolgozzuk a tésztát.. A kész tésztát 24 órára a hűvös helre helyezzük.

A tészta elkészítése

2. A tészta kinyújtása

A tésztát kisebb adagokban kinyújtjuk egy lisztel meghintet munka lapon. Különböző karácsonyi motívumokat vágunk ki belőle.

A tészta kinyújtása

3. A mézeskalácsok sütése

A kivágott mézeskalácsokat egy zsiradékkal kikent sütőlapra helyezzük (esetleg a sütőpapírral bélelt). A mézeskalácsokat felvert tojással megkenjük.

A mézeskalácsok sütése

4. Díszítés

Díszítjük mákkal, napraforgó maggal, mazsolával, szezámmaggal, vagy dióval (mandula, mogyoró).

Díszítés

5. 

10 percig 170°C fokon sütjük.

6. Tárolás

A mézeskalácsot a sütést követően egy előre elkészített dobozba helyezzük. Miután kihűltek hozzáteszünk 1/4 felvágott alma részét. Az almát szükség szerint cseréljük, figyelünk arra, hogy ne penészedjen meg. Az alma segít puhán tartani a mézeskalácsokat. A mézeskalácsot tárolhatjuk alma nélkül is hűvös helyen, viszont a fogyasztás előtt helyezzük őket el egy kisebb dobozba és tegyünk mellé egy almát és ez által a mézeskalács puha lesz.

Tárolás

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés