Karácsonyi mézeskalács
A hagyományos, ismert karácsonyi mézeskalácsok.
recept,recept fotó,vaj,méz ,Aprósütemény,Karácsony
Aprósütemény
Hozzávalók
Hozzávalók
cukrász öntet, csokoládés | - | ||
finomliszt 00 Extra | 700 | gramm | |
méz | 2 | evőkanál | |
napraforgó olaj | - | ||
porcukor | 250 | gramm | |
szódabikarbóna | 2 | teáskanál | |
sütőpor a mézeskalácsba | 1 | csomag | |
tojássárgája | 1 | darab | |
tyúk tojás | 3 | darab | |
vaj | 50 | gramm | |
zsírszegény tej 1,5% | 5 | evőkanál |
Recept
1. A tészta elkészítése
finomliszt 00 Extra 700 gramm • porcukor 250 gramm • vaj 50 gramm • tyúk tojás 3 darab • szódabikarbóna 2 teáskanál • sütőpor a mézeskalácsba 1 csomag • méz 2 evőkanál • zsírszegény tej 1,5% 5 evőkanál
Az összes alapanyagból kidolgozzuk a sima tésztát. A tésztát hagyjuk egy órán keresztül letakarva állni. Ezután újra kidolgozzuk és kissebb cipókat csinálunk belőle.
2.
Lisztel meghintet gyúrólapon kinyújtjuk, kb 0,5 cm vastagra.
3. A tészta kivágása
Különböző formákkal vágunk ki a tésztából.
4. A tészta sütése
tojássárgája 1 darab • napraforgó olaj
A mézeskalácsot ráhelyezzük a zsiirradékal megkent sütőlapra ,megkenjük felvert tojással, majd 10 percen keresztül, 180°C hőmérsékletnél sütjük.
5. Díszítés
Miután a mézes kalácsok kisültek, csokoládé mázzal vagy a saját fantáziánk szerint díszítjük.
Jó étvágyat!