szakacsreceptek.hu

Túrós csík

Túrós csík

    

Házi túrós csík cukorral és olvasztott vajjal leöntve ... igazi klasszikus.

Főzőcske

Adag

6

Az elkészítés ideje

60 min.

Nehézség

közepes

 

kategóriak:   

 

 
 
darabos túró-
darás liszt500gramm
finomliszt0
porcukor-
¼teáskanál
-
tyúk tojás1darab
vaj80gramm
vaj-
víz200milliliter
víz-

1. 

darás liszt 500 gramm  víz 200 milliliter  tyúk tojás 1 darab   ¼ teáskanál

Lisztből, langyos tejből, tojásból és sóból tésztát dagasztunk. A tészta először lágy lesz, de kb. 15 percig pihentetjük, és keményebb lesz. Ezért nem kell hozzáadni több lisztet.

2. 

finomliszt

A tésztát meglisztezett gyúrólapra helyezzük, és jól kidogozzuk.

3. 

finomliszt

A tészta felét a lisztel meghintett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk. Nyújtásnál fordítgassuk a tésztát és szórjuk alá liszttel. A tésztával könnyű dolgozni, mivel kemény, azonban rugalmas.

4. 

finomliszt  víz 

A széleit levágjuk, és szélesebb csíkokra vágjuk. A tetejét lisztel megszórjuk és pihentetjük, addig ameddig egy nagyobb fazékban felforr a víz egy teáskanál sóval 4 liter vízre.

5. 

A liszttel meghintett csíkokat egymásra rakjuk és késsel vastagabb metéltekre vágjuk.

6. 

A felvágott metélteket a gyúrólapon szétszedjük, könnyen szét lehet választani őket.

7. 

A metélteket forró vízben kb. 7 percig főzzük.

8. 

Főzés után leszűrjük, és meleg vízzel átöblítjük. Hagyjuk lecsepegni, és egy tálba rakjuk.

9. 

vaj 80 gramm

A tálban leöntjük olvasztott vajjal. A lezárt tálat takarók közé tesszük, hogy ki ne hűljön, és közben a tészta másik felét is kidolgozzuk. A másik adagból készült metéltet összekeverjük az elsővel. A megadott adagból körülbelül 1kg főtt metéltet készíthetünk.

10. 

darabos túró  porcukor  vaj

A meleg metéltet a tányéron túróval és cukorral megszórjuk, és olvasztott vajjal csepegtetjük meg.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés