Túrós bukta
Lágy és ízletes bukta tejfölös-vajas kelt tésztából. A recept szerint elkészített bukták akár 3 napig is frissek maradnak.
recept,recept fotó,darabos túró,mazsola,Édes ételek
Édes ételek
kategóriak
Édes ételek
Hozzávalók
Hozzávalók
darabos túró | 550 | gramm | |
finomliszt | 1 | kilogramm | |
friss élesztő | 42 | gramm | |
habtejszín (30-33%) | 150 | milliliter | |
kristálycukor | 1 | teáskanál | |
kristálycukor | 180 | gramm | |
mazsola | 150 | gramm | |
napraforgó olaj | - | ||
olivaolaj | 50 | milliliter | |
porcukor | - | ||
rétesliszt | - | ||
teljes zsírtartalmú tej 3,5% | ½ | liter | |
tyúk tojás | 2 | darab | |
vaj | 100 | gramm |
Recept
1. Tészta
teljes zsírtartalmú tej 3,5% ½ liter • friss élesztő 42 gramm • kristálycukor 1 teáskanál • finomliszt 1 kilogramm • habtejszín (30-33%) 150 milliliter • vaj 100 gramm • olivaolaj 50 milliliter • kristálycukor 100 gramm
Langyos tejben elkeverjük az élesztőt egy kis cukorral majd kovászt készítünk. A kovászt hozzáöntjük a kimért liszthez, hozzáadjuk a tejfölt, olvasztott és lehűtött vajat, olajat és cukrot. Lágy tésztát készítünk...

2.
...amelyet törlőkendővel letakarva meleg helyen állni hagyunk.

3. Túrós töltelék
darabos túró 550 gramm • mazsola 150 gramm • kristálycukor 80 gramm • tyúk tojás 2 darab
A túrót összekeverjük a mazsolával, cukorral és a tojással.

4. A bukták töltése
A tésztát két felé osztjuk és egy liszttel meghintett gyúrólapon 1 cm vastagra nyújtjuk. Kb. 8 x 8 cm méretű kockákra vágjuk. Minden kocka közepére teszünk 1,5 leveses kanálnyi tölteléket. A túrót a szélek behajtogatásával takarjuk be, bukta formára.

5.
A tepsit kikenjük olajjal és a buktákat a lezárt oldallal lefelé rakjuk. A bukták elhelyezésekor a széleit megkenjük olajjal és egymás mellé nyomjuk őket.

6.
Feldolgozzuk a tészta másik felét, amennyiben elfogy a túrós töltelék, úgy helyettesíthetjük dzsemmel is.

7.
A buktákat megkenjük olajjal, a lekvárosakat megszórhatjuk mákkal. A sütőlapon hagyjuk 10 percig megkelni.

8. Sütés
Előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük 180 - 190°C-on.


Jó étvágyat!