szakacsreceptek.hu

Káposztás kalács

    

Egy nem mindennapi kalács kelt tésztából édes fejes káposztával töltve.

Főzőcske

Adag

16

Az elkészítés ideje

1 h. 20 min.

Nehézség

nagy

 

 

 
 
citromhéj½teáskanál
darás liszt400gramm
fahéj, őrölt1teáskanál
fehérkáposzta1kilogramm
friss élesztő25gramm
mazsola100gramm
porcukor200gramm
porcukor-
rétesliszt200gramm
rétesliszt-
tyúk tojás3darab
vaj140gramm
zsírszegény tej 1,5%200milliliter

1. 

fehérkáposzta 1 kilogramm

A káposztát lereszeljük.

2. 

vaj 60 gramm

Egy lábasban felolvasztjuk a vajat.

3. 

A vajra rászórjuk a káposztát, elkeverjük és puhára dinszteljük.

4. 

zsírszegény tej 1,5% 200 milliliter  friss élesztő 25 gramm  darás liszt 400 gramm  rétesliszt 200 gramm  vaj 80 gramm  tyúk tojás 2 darab  porcukor 50 gramm  citromhéj ½ teáskanál

Langyos tejbe élesztőt aprítunk, hozzáadunk egy kis cukrot, majd állni hagyjuk. A kész kovászt hozzáöntjük a kimért liszthez, hozzáadunk olvasztott vajat, tojást, cukrot, reszelt citrom héját és egy csipetnyi sót.

5. 

Tésztát dagasztunk, majd meleg helyen letakarva hagyjuk megkelni.

6. 

mazsola 100 gramm  porcukor 150 gramm  fahéj, őrölt 1 teáskanál

A lehűlt káposztához mazsolát, cukrot, fahéjat és egy csipetnyi sót adunk.

7. 

A megkelt tésztát két felé osztjuk. Az első felét sütőlap méretű sütőpapíron vagy sütőfólián kinyújtjuk.

8. 

A tésztát a sütőpapírral vagy fóliával együtt beletesszük egy mélyebb sütőlapra (42x32cm). Amennyiben nem szeretnénk sütőpapírt vagy fóliát használni, úgy a tésztát liszttel meghintett gyúrólapon nyújtjuk ki és zsiradékkal kikent, illetve lisztel meghintett sütőlapra helyezzük. A tésztára egyenletesen rárakjuk a káposztás tölteléket.

9. 

rétesliszt

Lisztel meghintett gyúrólapon kinyújtjuk a tészta másik felét.

10. 

tyúk tojás 1 darab

A tésztával letakarjuk a káposztát, a széleit benyomkodjuk, hogy az alsó tésztával összeérjen. Megkenjük felvert tojással és villával megszurkáljuk.

11. 

porcukor

Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig sütjük. A megsült kalácsot megszórjuk porcukorral és hagyjuk kihűlni. Ezt követően szeletelhetjük és tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Bejelentkezés